Aleksandra

   
Titel:Aleksandra
Auteur:Lisa Weeda
Verschenen:2021
Uitgeverij:De Bezige Bij
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Liefde
Oorlog
Op zoek naar je wortels
Rebellie
Ziekte en dood
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:347
Blurb:In opdracht van haar oude grootmoeder reist de ik naar Oekraïne om uit te zoeken wat er met haar oom gebeurd is, daar, in het oorlogsgebied.
Eerste zin:Zelfs als ik Aleksandra’s naam, haar vadersnaam Nikolajevna en haar achternaam Temnikova noem, mag ik niet langs het checkpoint. Ik neem mijn paspoort terug aan en wijs naar de brug richting Loegansk.

Samenvatting

Lisa, de schrijfster, treedt ook op als hoofdpersoon en beschrijft haar reis naar de ‘Volksrepubliek Loegansk’, de afgescheiden provincie in het zuiden van Oekraïne. Haar Oekraïense grootmoeder heeft haar gevraagd naar het graf te gaan van haar oom Kolja, die in het oorlogsgeweld daar, is gestorven. Ze schetst het verleden van haar familie, die bijna voortdurend in oorlogen en conflicten verwikkeld was.


Biografie auteur

Lisa Weeda (*1989 Rotterdam) is half Oekraïense. Ze woonde van haar derde tot haar zesde in Duitsland. Ze studeerde aan de Universiteit van Utrecht Theater-, film- en Televisiewetenschap en studeerde af aan de Artez in Arnhem, in Creative Writing.

Dit is haar debuutroman. In De Volkskrant werd ze uitgeroepen tot het literair talent van het jaar 2022.


Tip:

Kader Abdolah ‘Spijkerschrift’

Het leven van een doofstomme Pers, in de woelige jaren van de revolutie in Iran, verteld door zijn zoon.

 

Alfred Birney ‘De tolk van Java’

Een zoon presenteert de herinneringen van zijn gewelddadige vader aan diens optreden tijdens de oorlog die Nederland voerde in Indonesië, tussen 1945 en 1949