De avond is ongemak

   
Titel:De avond is ongemak
Auteur:Marieke Lucas Rijneveld
Verschenen:2018
Uitgeverij:Atlas Contact
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Eenzaamheid
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Pagina's:271
Blurb:De oudste zoon in een streng gereformeerd boerengezin verdrinkt. Die mokerslag werkt verwoestend op het hele gezin waar de overgebleven kinderen compleet stuurloos raken.
Eerste zin:Ik was tien jaar en deed mijn jas niet meer uit. Die ochtend smeerde moeder ons een voor een in met uierzalf tegen de vrieskou, die kwam uit een geel blik van Bogena en werd normaal gesproken alleen gebruikt tegen kloven, eeltringen en bloemkoolachtige knobbeltjes op de spenen van koeien.

Samenvatting

Een meisje van 10 beschrijft de rampzalige ontwikkelingen om haar heen als haar oudste broer verdrinkt. De ouders gaan mentaal en fysiek ten onder aan deze rampspoed, en hebben geen oog meer voor de overgebleven kinderen: die moeten zichzelf maar zien te redden. Dat gaat van kwaad tot erger, op weg naar eem rampzalige afloop…


Biografie auteur

Marieke Lucas Rijneveld (*1991 Nieuwendijk) is dichter en schrijver. Ze studeerde Nederlands aan de Lerarenopleiding in Utrecht en volgde een opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Ze debuteerde als dichter in 2015 met de bundel  ‘Kalfsvlies’ die werd bekroond als de beste bundel van dat jaar. Dit is haar eerste roman.

Ze werkt nog twee dagen in de week op een boerderij.


Tip:

Tip

Franca Treur  ‘Dorsvloer vol confetti’

Een roman over een meisje dat in een streng gelovig Zeeuws boerengezin opgroeit te midden van een heleboel broers.

 

Ellen Heijmerikx 'Wij dansen niet'

Een roman over een jong meisje wier ouders zich aansluiten bij een strenge sekte, met rampzalige gevolgen.