De buurjongen

   
Titel:De buurjongen
Auteur:Jan Siebelink
Verschenen:2017
Uitgeverij:De Bezige Bij
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Liefde
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Ziekte en dood
Berust op werkelijkheid
Pagina's:293
Blurb:Het leven van een psychisch onevenwichtige jongeman die dankzij zijn liefhebbende vrouw en zijn zorgzame vriend toch nog een min of meer gelukkig leven kan leiden.
Eerste zin:Mensen vertelden later dat ze zonder aanwijsbare reden stil waren blijven staan en naar boven hadden gekeken. Het was een broeierig hete dag in juli. Waar je de zon vermoedde was de grijze lucht zo licht dat die doorschijnend leek.

Samenvatting

Henk is de buurjongen van de familie Sievez (uit: ‘Knielen op een bed violen’ en ‘Margje’). Hij is geestelijk niet helemaal volwaardig, maar wordt door zijn buurjongen Ruben in alles wat hij doet, gesteund. Hij trouwt, krijgt een dochtertje maar langzaam komen er steeds grotere problemen op zijn pad. Aan het einde van zijn leven komen er herinneringen aan zijn moeizame relatie met zijn vrouw, de breuk met zijn dochter, de paar momenten waarop hij gelukkig was en de pijnlijke momenten waarop hij diep ongelukkig was.


Biografie auteur

Jan Siebelink (*1938 Velp) groeide op in een streng-godsdienstig christelijk gezin. Hij werd leraar Frans en begon naast zijn lerarenbaan te schrijven. Na een groot aantal romans en enkele verhalenbundels gepubliceerd te hebben brak hij door met ‘Knielen op een bed violen’, een min of meer autobiografische roman uit 2005, over zijn vader die zich verloor in een extreem strenge christelijke geloofsgroep: dat boek ging in enorme hoeveelheden over de toonbak: in 2009 kwam de vijftigste druk uit!


Tip:

Jan Siebelink  ‘Knielen op een bed violen’

Een min of meer autobiografisch verhaal over de streng-godsdienstige kring waar zijn vader steeds meer tijd in stak, ten koste van zijn relatie en gezin.

Bernlef   ‘De onzichtbare jongen’

Een roman over de vriendschap van twee jongens, van wie  er een opmerkelijke, ietwat eigenaardige  ambities heeft.