De dag die nooit komt

   
Titel:De dag die nooit komt
Auteur:Oliver Reps
Verschenen:2018
Uitgeverij:De Harmonie
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Psychische gestoordheid
School
Ziekte en dood
Pagina's:174
Blurb:De zeventienjarige Elias overdenkt in één lange slapeloze nacht hoe zijn leven van een mooie droom uiteindelijk in een nachtmerrie veranderd is. Een prachtig gelaagde en precies geconstrueerde coming of age!
Eerste zin:‘De rode natuurlijk.’ ‘Waarom de rode?’ ‘Omdat het geen keuze is.’ ‘Hoezo geen keuze? Je kan toch ook de blauwe kiezen?’ ‘Da’s geen keuze. Geen echte.’

Samenvatting

In één nacht kijkt de zeventienjarige film- en muziekliefhebber Elias terug op zijn korte leven. Hij vertelt over de geboorte van zijn zusje Evi en de ziekte waarmee ze te maken krijgt; over zijn vechtpartijen op school, zijn gesprekken met zijn psychiater en over een prachtige zomer met zijn eerste vriendinnetje Polly. Waarom Elias al rokend en muziek luisterend die nacht nog wakker is, wordt beetje bij beetje duidelijk.


Biografie auteur

Oliver Reps is op zesjarige leeftijd vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd. Hij is mede-eigenaar van kinderboekwinkel Casperle in Amsterdam. De dag die nooit komt is zijn debuut.


Tip:

Jaap Robben, Zomervacht

Een dertienjarige jongen krijgt door zijn volstrekt onbetrouwbare vader, in zijn schoolvakantie de zorg voor zijn zwaar gehandicapte broer in de maag gesplitst. Zijn enige lichtpuntje is de negentienjarige Selma.

 

Peter van Gestel, Die dag aan zee

Een broer en een zus hebben een haat-liefdeverhouding. Op een dag gaan ze samen naar het strand, maar daar gaat het mis.