De goede zoon

   
Titel:De goede zoon
Auteur:Rob van Essen
Verschenen:2018
Uitgeverij:Atlas Contact
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Humor
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Berust op werkelijkheid
Pagina's:382
Blurb:Een man, zijn demente oude moeder, een kroongetuige die een andere identiteit moet krijgen, een geheimzinnige ´Dienst´ met verregaande bevoegdheden en mogelijkheden, en dat alles in een fascinerend verhaal dat zich in de nabije toekomst afspeelt.
Eerste zin:Ik had vandaag ruzie bij de kassa van Albert Heijn in de Rijnstraat. Bijna ruzie, niet eens echt. De vrouw achter mij zette haar boodschappen al op de band toen ik nog bezig was míjn boodschappen op de band te zetten, ik kan daar slecht tegen

Samenvatting

De demente moeder van de ik is net overleden; twintig jaar lang bezocht hij haar elke week. Maar er is geen tijd voor rouw: een oud-collega staat op de stoep met een vage, doch dwingende opdracht: een crimineel die twintig jaar geleden als kroongetuige is opgetreden en daarna een ander uiterlijk, en een andere identiteit met een bijpassend ander verleden heeft gekregen, lijdt aan geheugenverlies. De ik, die destijds dat verleden helemaal heeft bedacht, moet helpen om dat probleem op te lossen. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst: je komt opmerkelijke voorwerpen en verrassende nieuwe mogelijkheden tegen in dit fascinerende boek.


Biografie auteur

Rob van Essen   (*1963  Amstelveen)  is schrijver, vertaler, recensent bij NRC. Hij debuteerde als schrijver in 1996 en bracht sindsdien zo’n tien boeken uit, die wel de aandacht trokken van literaire jury’s maar nooit een groot publiek kregen. Dat ligt met deze roman, Librisprijswinnaar 2019 duidelijk anders.

 


Tip:

Hanna Bervoets  ‘Fuzzie’  

Een roman over onze aangeboren behoefte aan aandacht, om gezien te worden; mag die aandacht ook van een ‘ding’ komen?

 

Arnon Grunberg   ‘Moedervlekken’

Een ‘goede zoon’, een merkwaardige moeder, opmerkelijke relaties van een opmerkelijk psychiater.