De onbevlekte

   
Titel:De onbevlekte
Auteur:Erwin Mortier
Verschenen:2020
Uitgeverij:De Bezige Bij
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Oorlog
Op zoek naar je wortels
Ouders en Kinderen
Familie
Pagina's:143
Blurb:In de Tweede Wereldoorlog heeft een Vlaamse jongeman met de Duitsers meegevochten in Oost-Europa. Dat heeft zijn familie erg veel problemen opgeleverd. Zijn zus, inmiddels hoogbejaard, krijgt van haar kleinzoon voortdurend vragen naar dat ‘foute’ verleden: hoe kan iemand zo’n stap zetten?
Eerste zin:Vannacht heb ik gedroomd dat hij weer thuis was. Ik stond in de achterkeuken aan het fornuis. Op de pot met aardappelen danste het deksel. De kat loerde naar het spek op het aanrecht. Rond mijn kuiten jengelden mijn dochters, nijdig van de honger.

Samenvatting

Marcel ging in de Tweede Wereldoorlog vanuit de Vlaamse Beweging meevechten met de Duitsers in Oost-Europa, waar hij uiteindelijk sneuvelde. Zijn inmiddels hoogbejaarde zus Andrea, oma van de naar de soldaat vernoemde Marcel, krijgt van haar kleinzoon steeds weer vragen naar het waarom van die keuze. Kort voor ze naar het bejaardenhuis gaat, maakt ze schoon schip en geeft haar kleinzoon alle informatie die ze heeft. Een poëtisch verhaal over leven en dood en familiebanden.


Biografie auteur

Erwin Mortier (*1965 Nevele (België)) studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde daarnaast het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Hij debuteerde in 1999 met ‘Marcel’, in 2000 verscheen ‘Mijn tweede huid’, in 2002 ‘Sluitertijd’, en in 2008 de indrukwekkende roman over de Eerste Wereldoorlog ‘Godenslaap’. Zijn boeken kenmerken zich door een heel poëtisch taalgebruik.


Tip:

Erwin Mortier ‘Marcel’

Een kleine poëtische roman over een jongetje dat tegen een beladen familiegeheim aanloopt.

 

Martin Michael Driessen ‘De pelikaan’

Een roman over twee ietwat dubieuze mannen aan het begin van de Balkanoorlog.