Finse dagen

   
Titel:Finse dagen
Auteur:Herman Koch
Verschenen:2020
Uitgeverij:Ambo/Anthos
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Ouders en Kinderen
Rebellie
School
Ziekte en dood
Berust op werkelijkheid
Pagina's:288
Blurb:'Autobiofictie': de negentienjarige Herman gaat naar Finland om…, ja, waarom eigenlijk? En als hij jaren later weer in dat land komt, zijn er herinneringen, maar ook fantasieën, over liefde, en ongelukken en dood.
Eerste zin:Ik was in de eerste plaats naar Finland gegaan om iets met mijn handen te doen. Iets met je handen doen was in 1973 iets anders dan vandaag de dag, in 2020. Een half jaar eerder had ik de middelbare school beëindigd. Zo heb ik het ook altijd ervaren: als beëindigen: er kwam een einde aan iets wat al veel te lang had geduurd.

Samenvatting

Na de dood van zijn moeder reist Herman naar Finland, blijft daar enkele maanden en keert dan weer terug, maar de herinneringen aan die tijd, mooie en minder mooie, komen naar boven als hij dat land weer bezoekt, en als hij er met zijn vrouw een derde keer rondreist, komen er nog meer, ook schokkende feiten aan het licht.


Biografie auteur

Herman Koch (*1953) debuteerde in 1989 met de roman 'Red ons, Maria Montanelli', waarin hij zijn cynische kijk op leraren al fraai demonstreerde. Hij brak door met 'Het diner' (2009), een roman over de vraag hoe ver ouders gaan om hun kinderen te beschermen. Het boek werd in 37 talen vertaald, en verfilmd. In 2013 verscheen 'Zomerhuis met zwembad', dat ook erg aansloeg bij de lezers, in 2014 'Geachte heer M.', in 2016 'De greppel' en in 2017 schreef Koch het boekenweekgeschenk 'Makkelijk leven', allemaal verkoopsuccessen.


Tip:

Tip Herman Koch   ‘Red ons Maria Montanelli’

De eerste roman van Koch, die op een tragikomische wijze  het laatste schooljaar beschrijft van een jongeman wiens moeder gestorven is en wiens vader zich weinig van hem aantrekt.

 

Tom Lanoye   ‘Kartonnen dozen’

 Autobiografische roman over een jongen met een problematische relatie met zijn ouders, die erachter komt dat hij homo is.