Gebrek is een groot woord

   
Titel:Gebrek is een groot woord
Auteur:Nina Polak
Verschenen:2018
Uitgeverij:Prometheus
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Rebellie
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Pagina's:238
Blurb:Een jonge vrouw twijfelt tussen een leven op het vasteland, met haar vriend en de andere mensen die van haar houden om haar heen, of een vrij bestaan op zee, zonder enige binding.
Eerste zin:‘Jezus, hij is het, Juda. Ik zie hem door het glas van de draaideuren bij de hotelreceptie staan. Het kan maar één kind zijn, die kromme rug, die bleke snuit, die groteske onderlip. Hoelang is het geleden?

Samenvatting

Nynke is na de dood van haar moeder hartelijk opgenomen door een ‘pleeggezin’, kreeg een relatie met een aantrekkelijke man, maar laat alles achter en vertrekt naar zee. Acht jaar later komt ze terug, knoopt de relatie met haar ex en met haar ‘pleeggezin’ weer aan, maar ze blijft twijfelen over het type bestaan dat ze zou willen leiden: zich binden aan de mensen van wie ze houdt en die van haar houden, of toch weer de vrijheid, de ongebondenheid?


Biografie auteur

Nina Polak (*1986 Haarlem)  studeerde literatuurwetenschap en Cultural Analysis aan de universiteit van Amsterdam en New York. Ze schrijft voor tijdschriften als De Groene Amsterdammer en is correspondent voor De Correspondent.

 In 2014 debuteerde met de roman ‘We zullen niet te pletter slaan’; het boek werd genomineerd voor een aantal literaire prijzen. Dit is haar tweede roman.

 


Tip:

Griet Op de Beeck  ‘Kom hier dat ik u kus’

 Drie fasen uit het leven van een jonge vrouw die problemen heeft in haar relaties dankzij een liefdeloze opvoeding door neurotische ouders.

 

Anna Enquist  ‘Het geheim’

 Het leven van een jonge vrouw wordt al van jongs af aan beïnvloed door geheimen.