Goede mannen

   
Titel:Goede mannen
Auteur:Arnon Grunberg
Verschenen:2018
Uitgeverij:Nijgh & Van Ditmar
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Pagina's:508
Blurb:Hoezeer je ook je best doet om een goede echtgenoot, vader, collega te zijn, garanties dat die inspanningen resultaat opleveren heeft een mens niet.
Eerste zin:De Pool deed wat hij zijn hele leven al wilde doen, hij was brandweerman. Eigenlijk heette hij Geniek Janowski, maar iedereen noemde hem de Pool en op een gegeven moment had hij die bijnaam geaccepteerd zoals je borstelige wenkbrauwen accepteert. Hij begon zijn oorspronkelijke naam te vergeten.

Samenvatting

Geniek Janowski, bijgenaamd de Pool, brandweerman in Heerlen, lijkt een ‘pechmagneet’. Als partner, als vader, als collega komt hij in de problemen. Is dat het noodlot? Is dat pech? Is het zijn eigen stomme schuld? Waar zoek je troost als alles je tegen lijkt te zitten?!

Goede mannen zijn mannen met goede bedoelingen, maar die zijn geen garantie voor succes.


Biografie auteur

Arnon Grunberg (*1971 Amsterdam) is van joodse komaf en groeide op in een gezin dat zwaar getraumatiseerd was door de Tweede Wereldoorlog: zijn moeder overleefde het concentratiekamp Auschwitz, zijn vader overleefde door onder te duiken. Arnon werd van school gestuurd, had allerlei baantjes en debuteerde als schrijver  in 1994 met ‘Blauwe maandagen’, dat voor een groot deel autobiografisch is, beschrijft hoe een jongen in een vreemdsoortig gezin ontspoort. Het boek werd een enorm succes en in vele talen vertaald.

Hij schreef sindsdien vele romans waarvan er een aantal bekroond werden. Daarnaast schrijft hij o.a. columns en begeeft zich in allerlei milieus en omstandigheden waar hij dan vervolgens weer over schrijft.


Tip:

Peter Buwalda ‘Bonita Avenue’

 De tragische ondergang van een goedwillende man waarbij het de vraag is of dat nu door pech, of door eigen dom gedrag gebeurt.

 

Arnon Grunberg ‘Tirza’

 Een vader gaat heel ver om te zorgen dat zijn dochters niets overkomt.