Grand Hotel Europa

   
Titel:Grand Hotel Europa
Auteur:Ilja Leonard Pfeijffer
Verschenen:2018
Uitgeverij:De Arbeiderspers
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Humor
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Ouders en Kinderen
Vrouwenstrijd
Pagina's:547
Blurb:Een schrijver kijkt, logerend in een klassiek hotel met opmerkelijke gasten, terug op zijn zinderende liefdesgeschiedenis met een knappe Italiaanse in het van toeristen vergeven Venetiƫ, en filosofeert over verleden, heden en toekomst van Europa.
Eerste zin:De eerste die ik sinds lange tijd sprak, afgezien van de weinige afgemeten woorden die ik aan het begin en het einde van de rit had gewisseld met mijn norse taxichauffeur, was een magere, donkere jongen in het nostalgische rode uniform van een piccolo.

Samenvatting

Ilja ontmoet in Genua de beeldschone Clio, verhuist met haar mee naar Venetië en beleeft met haar mooie tijden, o.a. met een zoektocht naar een verdwenen schilderij van Caravaggio. Als de relatie over is, trekt hij zich terug in een hotel om het verhaal van zijn liefde te schrijven, maar ook het verhaal van massatoerisme en wat dat met steden als Venetië, maar ook Amsterdam en zelfs Giethoorn doet. Is Europa in de toekomst één groot pretpark? Over deze en nog heel wat andere onderwerpen gaat deze prachtige roman.

 


Biografie auteur

Ilja Leonard Pfeijffer  (*1968  Rijswijk ZH) is classicus, dichter en schrijver. Tot 2004 werkte hij als classicus aan de Universiteit van Leiden. Op een gegeven moment stapte hij op de fiets, reed naar Italië en ging wonen in Genua; daar woont hij nog steeds. Zijn werk is meermalen bekroond: zijn roman ‘La Superba’, die zich afspeelt in Genua en voor een belangrijk deel gaat over migratie, kreeg bijvoorbeeld de Librisprijs.   Erg geestig is zijn ‘Het grote baggerboek’. Ook de roman ‘Peachez’, over een hoogleraar die op zijn oude dag voor de eerste keer in zijn leven verliefd wordt, is erg geslaagd.

 


Tip:

Ilja Pfeijffer  ‘La Superba’

De bekroonde roman over migratie: zijn eigen verhuizing en aanpassingsproblemen in Italië, tegenover de problemen van asielzoekers op weg naar een beter leven.

 

Ilja Pfeijffer  ‘Peachez’

 Een classicus wordt op zijn oude dag voor het eerst verliefd op een hem aanvankelijk volkomen onbekende Amerikaanse, en is daar onwezenlijk gelukkig mee!