Herfstdraad

   
Titel:Herfstdraad
Auteur:Jamal Ouariachi
Verschenen:2022
Uitgeverij:Querido
Niveau:
Thema'sEenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Berust op werkelijkheid
Pagina's:447
Blurb:Een schrijver, met zijn vrouw en dochtertje naar een provinciestadje verhuisd, raakt daar in grote problemen.
Eerste zin:Het leukste nieuwe geluid in mijn leven is dat van de trekbel. Een ouderwets mechaniek: van buitenaf trek je aan een hendel, die binnenshuis een systeem van stangetjes, scharnieren en metaaldraad in werking brengt waardoor een koperen bel tot klingelen wordt gebracht. Een hoopvol geluid.

Samenvatting

De ik, een redelijk succesvol schrijver, krijgt, voor een groot deel door zijn eigen schuld grote problemen, in zijn relatie, in zijn financiën,  en dan dreigt hij ook nog slachtoffer te worden van de steeds hoger oplopende strijd tussen twee extremistische groeperingen. Het verhaal is voor een belangrijk deel autobiografisch.


Biografie auteur

Jamal Ouariachi (*1978 Amsterdam) heeft een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Hij zat op het Barlaeus gymnasium, maar werd daar in de vijfde klas vanaf gestuurd. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte een tijdje als therapeut. Hij is nu fulltime schrijver. Hij debuteerde in 2010, heeft inmiddels vijf romans en een verhalenbundel op zijn naam staan. Zijn roman ‘Een honger’ kreeg de Literatuurprijs van de Europese Unie.

 


Tip:

Jamal Ouariachi ‘Een honger’

 Een bekende weldoener, de oudere partner van de ik, wordt beschuldigd van kindermisbruik.

 

Jessica Durlacher ‘De stem’

Een Somalische vrouw zet een politiek gemotiveerde stap die haar en haar omgeving in grote problemen brengt.