Het beste wat we hebben

   
Titel:Het beste wat we hebben
Auteur:Griet Op de Beeck
Verschenen:2017
Uitgeverij:Prometheus
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Berust op werkelijkheid
Pagina's:318
Blurb:Een man kan niet langer functioneren in zijn werk en relatie doordat hij de gevolgen van de traumatische jeugd van hem en zijn jongere zus niet langer kan onderdrukken.
Eerste zin:Hij had er drieƫnveertig jaar over gedaan maar hij was niet gemaakt om zich schrap te zetten. Lucas trok zijn schouders naar achteren en ontspande ze weer. Hij hees de mouwen van zijn colbert zo ver mogelijk omhoog en krabde aan beide onderarmen.

Samenvatting

Lucas, rechter, verlaat midden in een rechtszaak de zaal, op de grens van overspannenheid. Mede door de psychische problemen van zijn jongere zus, incestslachtoffer,  wordt hij gedwongen zich af te vragen wat de effecten van hun traumatische jeugd op hém zijn. En die vraag leidt tot ingrijpende veranderingen in zijn leven en tot schokkende confrontaties met zijn ouders.


Biografie auteur

Griet Op de Beeck  (*1973 Turnhout) studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen, werkte daarna als dramaturg bij enkele toneelgezelschappen en schreef columns en interviews voor tijdschriften en kranten. Ze debuteerde in 2013 met de roman ‘Vele hemels boven de zevende’ dat meteen heel positief werd onthaald. Haar tweede boek ‘Kom hier dat ik u kus’,  had zo mogelijk nog meer succes, en ook haar derde, een verhalenbundel, ‘Gij nu’ van 2016 werd uitstekend onthaald en verkocht. Dit is haar vierde boek. Haar boeken zijn vertaald in zeven talen, enkele ervan worden verfilmd.

 

 


Tip:

Griet Op de Beeck  ‘Vele hemels boven de zevende’

Een roman over vijf doodgewone mensen met hun wensen, hun angsten, hun verleden én hun toekomst. In zijn eenvoud erg aangrijpend.

 Jeroen Brouwers  ‘Het hout’

 Een roman over misbruik en geweld in een jongensinternaat.