Het valse seizoen

   
Titel:Het valse seizoen
Auteur:Christiaan Weijts
Verschenen:2017
Uitgeverij:De Arbeiderspers
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Op zoek naar je wortels
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Pagina's:449
Blurb:Drie musici, een jonge altvioliste, een jonge violist die verliefd is op haar, en een oudere, geslaagde componist vertellen elkaar openhartig over hun leven, hun kijk op, en ervaringen met muziek.
Eerste zin:Geloof me, de enige plek waar muziek nog wat betekent is het crematorium. Op alle andere plaatsen is ze allang een vliegveldparfum, geconsumeerd door klootzakken die er geen hol om geven, maar die het aan hun positie verplicht denken te zijn 'iets aan cultuur te doen',

Samenvatting

Pablo is een geslaagd componist en opmerkelijk didacticus. Camiel is een ambitieus violist die verliefd wordt op  Nadège, de derde hoofdpersoon,  een altvioliste met een moeilijk verleden. Op een merkwaardige scheepsreis, met een herbouwde Titanic, komen ze samen en dat levert de nodige verwikkelingen op. Naast het verslag van een moeizame liefdesrelatie en een verhaal met vage criminele aspecten is het ook een interessant pleidooi voor echtheid, en een analyse van de werking, het effect van muziek.


Biografie auteur

Christiaan Weijts  (*1976 Leiden)  studeerde in zijn geboortestad Nederlands en literatuurwetenschap. Hij was redacteur van het universiteitsblad ‘Mare’.  In 2006 debuteerde hij met de roman ‘Art.258b’, een roman over stalking (waaraan de schrijver zich ook schuldig had gemaakt!). Het boek was erg succesvol, net zoals ‘Via Cappello 23’, een roman die zich voor een groot deel in Venetië  afspeelt. Met ‘Euforie’(2012) won hij de BNG literatuurprijs. Weijts is columnist in de NRC en in DeGroene.  


Tip:

Christiaan Weijts ‘Via Cappello 23’

Een roman over gondeliers, internetporno en het befaamde balkon van Romeo en Julia in de Via Cappello, waar deze verzonnen  Shakespeare-figuren nog dagelijks herdacht worden.

Christiaan Weijts ‘Euforie’

Een  roman over architectuur en wat een mens er voor over moet hebben om echt de top te bereiken in zijn kunst of ambacht.