In het buitengebied

   
Titel:In het buitengebied
Auteur:Adriaan van Dis
Verschenen:2017
Uitgeverij:Atlas Contact
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Berust op werkelijkheid
Pagina's:140
Blurb:Een oudere schrijver is op het platteland gaan wonen en legt daar opmerkelijke contacten.
Eerste zin:Op een koude morgen de eieren uit het hok halen, ze in de zak van mijn ochtendjas laten glijden en hun warmte tegen mijn dij voelen. Ik word aangeraakt.

Samenvatting

De ik, een oudere schrijver, woont alleen in het oosten van het land, op het platteland. Hij gaat uiteenlopende contacten aan, met een robotmeisje, met een dubieuze folderbezorger, maar ook met een licht-hysterische kunstbevorderaarster. De liefde, gezondheid, rijkdom en armoede, eenzaamheid en moeizame pogingen tot contact, alles passeert de revue in deze onderkoeld geschreven roman in korte verhalen.


Biografie auteur

Adriaan van Dis (*1946 Bergen NH) is na de oorlog in Nederland geboren in een gezin waarvan de overige kinderen uit Nederlands-Indië stamden, van een andere,  Indische vader. Adriaan was daardoor een beetje een buitenstaander in zijn eigen gezin. Voor de buitenwereld droeg hij de naam Mulder, van zijn vader Victor Mulder, maar officieel had hij de naam van zijn moeder, Van Dis. Hij had een moeilijke jeugd, met een strenge, door de oorlog getraumatiseerde vader die hem vaak sloeg.  Hij studeerde Nederlands en Zuid-Afrikaans aan de universiteit van Amsterdam en aan de universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika. Hij werkte als journalist, presenteerde een goed bekeken Boekenprogramma op tv (‘Hier is…Adriaan van Dis’) en werd schrijver.  Zijn fictiedebuut was ‘Zilver, of Het verlies van de onschuld’, uit 1988. Met ‘Indische Duinen’ (1994) bereikte hij een groot publiek en vanaf dat moment werden al zijn boeken, romans maar ook zijn reisverhalen erg goed verkocht. Voor ‘Ik kom terug’ (2014) over de laatste jaren van zijn moeder kreeg hij de Libris-Literatuurprijs.  


Tip:

Adriaan van Dis  Indische Duinen

Bij het sterfbed van zijn halfzus overdenkt een man de merkwaardige situaties destijds in het gezin  waarin hij is opgegroeid.

 

F.Springer  ‘Quissama’

Een oudere man is gefascineerd door de uitbundige levensstijl van een leeftijdgenoot