Kolja

   
Titel:Kolja
Auteur:Arthur Japin
Verschenen:2017
Uitgeverij:De Arbeiderspers
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Ziekte en dood
Berust op werkelijkheid
Pagina's:332
Blurb:De doofstomme Kolja wordt vanaf zijn 8e jaar opgevoed door de broer van componist Pjotr Tsjaikovski. Als de volwassen Kolja hoort dat Pjotr is overleden, komt hij er al snel achter dat het geen gewoon sterfgeval is. Hij gaat, tegengewerkt door bijna iedereen, op onderzoek uit…
Eerste zin:Ik zag het al vanaf de Nevski Prospekt, nog voordat ik de straat in liep. In de verte had zich voor het huis een menigte verzameld, hoofd in de nek, hopend op een glimp van het onnoemelijk verdriet daarboven. Op de vijfde verdieping stonden, ondanks het vroege uur en de ijzige wind die vanaf de Neva door de straten joeg, alle ramen wijd open.

Samenvatting

Pjotr Tsjaikovski, de grote Russische componist, en zijn broer Modest ontfermen zich over de doofstomme Kolja en leren hem liplezen en praten, zodat hij als volwassene min of meer volwaardig kan functioneren. En dan sterft Pjotr. ‘Aan de cholera’,  is de officiële lezing. Maar Kolja merkt al snel dat er iets vreemds is aan de dood van Tsjaikovski en gaat op onderzoek uit. Dat wordt hem niet in dank afgenomen door zijn omgeving, maar dat vergroot alleen maar zijn wantrouwen en nieuwsgierigheid……

 


Biografie auteur

Arthur Japin (*1956 Haarlem)  had een moeilijke jeugd, met pesterijen en geweldplegingen. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Arthur 13 jaar oud was. Vluchten in fantasie was voor hem een noodzaak om te overleven. Hij volgde na de middelbare school een toneelopleiding in Londen, studeerde Nederlands in Amsterdam en ging toen naar de Kleinkunstacademie. Hij speelde toneel en was in tv-soaps te zien. In 1996 debuteerde hij als schrijver. Voor zijn roman ‘Een schitterend gebrek’ kreeg hij in 2004 de Libris Literatuurprijs. Veel van zijn boeken hebben een autobiografische of historische kern.

Japin woont samen met de Amerikaanse schrijver Benjamin Moser en zijn uitgever Lex Jansen: ze hebben een relatie met z’n drieën.


Tip:

Arthur Japin  ‘Een schitterend gebrek’

Een historische roman over Casanova, de wereldberoemde vrouwenversierder.

Arthur Japin 'Maar buiten is het feest'

Een meisje wordt net zoals haar twee zussen, misbruikt door de nieuwe partner van hun moeder; maar ze laat het er niet bij zitten..