Mrs. Degas

   
Titel:Mrs. Degas
Auteur:Arthur Japin
Verschenen:2020
Uitgeverij:De Arbeiderspers
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:290
Blurb:De beroemde Franse schilder Degas, oud en blind geworden, moet verhuizen en krijgt daarbij hulp van een jonge vrouw, met een geheime agenda....
Eerste zin:Die man zo oud, de plek, de grimmigheid, ik stond te trillen op mijn benen. En precies zoals jij zei, mijn god, die kop, hij oogt volstrekt verwilderd! Zeker twee, drie jaar zijn die haren en die baard niet meer geknipt en op een wasbeurt kunnen we alleen maar hopen.

Samenvatting

Als de beroemde Franse schilder Edgar Degas, blind en bejaard, zijn met kunstwerken en oude spullen volgestouwde huis moet leegmaken voor zijn verhuizing, komt een jonge vrouw hem helpen. Tijdens het ordenen van alles wat ze tegenkomt, weet ze de oude man aan het praten te krijgen over zijn verleden, zijn familie, zijn grote liefde. Langzaam wordt duidelijk dat ze met een weloverwogen plan naar Degas is gestuurd...


Biografie auteur

Arthur Japin (*1956 Haarlem)  had een moeilijke jeugd, met pesterijen en geweldplegingen. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Arthur 13 jaar oud was. Vluchten in fantasie was voor hem een noodzaak om te overleven. Hij volgde na de middelbare school een toneelopleiding in Londen, studeerde Nederlands in Amsterdam en ging toen naar de Kleinkunstacademie. Hij speelde toneel en was in tv-soaps te zien. In 1996 debuteerde hij als schrijver. Voor zijn roman ‘Een schitterend gebrek’ kreeg hij in 2004 de Libris Literatuurprijs. Veel van zijn boeken hebben een autobiografische of historische kern.

Japin woont samen met de Amerikaanse schrijver Benjamin Moser en zijn uitgever Lex Jansen: ze hebben een relatie met z’n drieën.


Tip:

Arthur Japin ‘Kolja’

Tsjaikovsky, de grote componist ontfermt zich over de doofstomme jongen Kolja. Als de componist sterft onder verdachte omstandigheden, gaat de inmiddels volwassen geworden Kolja op onderzoek uit.

 

Willem Jan Otten ´Specht en zoon´

Een kunstenaar krijgt een merkwaardige opdracht in een moeilijke periode in zijn leven.