Salomons oordeel

   
Titel:Salomons oordeel
Auteur:Robert Vuijsje
Verschenen:2019
Uitgeverij:Lebowski
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Liefde
Op zoek naar je wortels
Ouders en Kinderen
Rebellie
School
Vrouwenstrijd
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:239
Blurb:‘Identiteit’, de vraag ‘wie ben ik?’ is voor veel mensen een groot probleem. Racisme, discriminatie, etnisch profileren, je zult er maar regelmatig mee te maken krijgen!
Eerste zin:Toen het nog allemaal een grap leek, kon Alissa haar telefoon gebruiken als wapen. 'Durf jij deze duim naar andere zwarte mensen te sturen?' vroeg ze. 'Naar mijn moeder?' Op haar toestel liet ze het zien: Max had een emoji gestuurd van een opgestoken duim. Maar welke huidskleur had die?

Samenvatting

Salomon Cohen, 17 jaar, zoon van een joodse man uit het rijke deel van Amsterdam, en een Surinaamse moeder uit de Bijlmer, loopt op pijnlijke wijze aan tegen problemen rond de vraag ‘bij wie hoor ik, bij de mensen die op mijn vader lijken, of bij kinderen die zwart zijn net als ik?’ 


Biografie auteur

Robert Vuijsje (* 1970 Amsterdam) is van joodse afkomst. Hij studeerde sociologie en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als journalist voor kranten en tijdschriften. In 2008  verscheen zijn debuut: ‘Alleen maar nette mensen’, over een joodse jongen uit de chique Amsterdamse wijk  Oud-Zuid, die op zoek gaat naar een ‘intellectuele zwarte vrouw’ in de Bijlmer.

Dit boek is te lezen als een ‘vervolg’ op dat, meermalen bekroonde, boek.

 


Tip:

Robert Vuijsje  ‘Alleen maar nette mensen’

 Een joodse jongen, uit het chique Amsterdam Oud-Zuid, gaat in de Bijlmer op zoek naar een  ‘intellectuele zwarte vriendin’.

 

Murat Isik  ‘Wees onzichtbaar’

 Een Turkse jongen groeit op in de Bijlmer, in een gezin met een terroriserende vader en een moeder die steeds meer daartegen in verzet komt.