Spoetnik

   
Titel:Spoetnik
Auteur:Martijn Neggers
Verschenen:2018
Uitgeverij:Nijgh & Van Ditmar
Niveau:
Thema'sEenzaamheid
Humor
Misdaad
Ouders en Kinderen
Rebellie
School
Pagina's:286
Blurb:Hoe je leven verziekt kan worden als je door de mensen in je omgeving niet geaccepteerd wordt, merkt een leraar in dit bij vlagen hilarische, maar meestal schokkende verhaal.
Eerste zin:In het begin is alles leuk; dat is er precies het verraderlijke aan. Een vuilnisman trekt op zijn eerste dag zijn veiligheidsschoenen aan en denkt, terwijl hij zijn vrouw gedag kust, voor zijn kinderen een boterham smeert en dan de deur achter zich dichttrekt: lekker, de hele dag buiten werken.

Samenvatting

Joris, 32 jaar, Amsterdammer, krijgt een baan als leraar maatschappijleer en geschiedenis op een school in Helmond en vindt een woning in een gezellige volksbuurt. Maar noch op school, noch in de straat vindt hij  aansluiting: een Amsterdammer, dat kan niks zijn. Alleen al de communicatieproblemen doordat Joris geen woord ‘Hellemonts’ verstaat! En dan blijkt hij ook nog eens de enige deelnemer aan de Postcodeloterij in zijn nieuwe straat, op het moment dat Gaston daar de straatprijs komt bezorgen…..


Biografie auteur

Martijn Neggers (*1987 Eindhoven) volgde een opleiding tot tweedegraads docent Nederlands. Hij debuteerde als schrijver met een dichtbundel, ‘Tegen de  draad’. Hij werkte als toneelschrijver, is journalist bij Nieuwe Revu en columnist voor het Brabants Dagblad.

 Dit is zijn tweede roman.

 


Tip:

Johan Faber  ‘De veteraan’

 Een verhaal over een oud-militair die bij zijn terugkeer door de mensen in zijn omgeving met veel argwaan wordt benaderd.

Stijn van der Loo  ‘De held Jacob Mulle’

 

Een verhaal over een jonge leraar die in de problemen dreigt te komen door een knappe leerlinge.