Zomervacht

   
Titel:Zomervacht
Auteur:Jaap Robben
Verschenen:2018
Uitgeverij:De Geus
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Ziekte en dood
Pagina's:316
Blurb:Een dertienjarige jongen krijgt door zijn volstrekt onbetrouwbare vader, in zijn schoolvakantie de zorg voor zijn zwaar gehandicapte broer in de maag gesplitst.
Eerste zin:Ik dacht dat we zomaar een stukje gingen rijden. Vliesjes hooi waaien ons tegemoet en komen door de open ramen onze pick-up binnen. Het is oogstseizoen, maar niet voor ons. In de laadbak rammelen roestige verwarmingsbuizen en de kast van een wasmachine die we gisteren uit de berm hebben opgepikt. Pa slaat af en stopt bij het tankstation.

Samenvatting

Brian, 13 jaar oud, na de scheiding van zijn ouders tegen zijn zin in ondergebracht bij zijn onbetrouwbare, leugenachtige vader, moet van hem in zijn zomervakantie de zorg op zich nemen voor zijn oudere broer, die lichamelijk en geestelijk gehandicapt is: de vader wil de vergoeding opstrijken die daarvoor verstrekt wordt door de instelling waar de jongen normaal verblijft. Vader en zoon wonen in een treurigstemmende omgeving, in een oude caravan op een bedrijventerrein. Het enige lichtpuntje voor Brian is ene Selma….

 


Biografie auteur

Jaap Robben (*1984 Oosterhout) wilde eigenlijk archeoloog worden, maar studeerde milieu- en maatschappijwetenschappen, ging naar de Koningstheater Academie in Den Bosch en startte in 2004 met het schrijven van jeugdboeken. Hij brak als schrijver voor volwassenen door met ‘Birk’ in 2014.

Hij schrijft ook voor theater en geeft workshops en lezingen over creatief schrijven.


Tip:

Jaap Robben  ‘Birk’ 

Een roman over een jongen die na de dood van zijn vader alleen achterblijft op een stil eiland met zijn moeder en een buurman. Er ontwikkelen zich merkwaardige relaties.

 

Tania Heimans   ‘Hemelsleutels’

 Een meisje groeit op bij haar artistieke vader in een sfeer van verwaarlozing.