Bezette gebieden

   
Titel:Bezette gebieden
Auteur:Arnon Grunberg
Verschenen:2020
Uitgeverij:Lebowski Publishers
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Oorlog
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Ziekte en dood
Pagina's:426
Blurb:Een Joods psychiater wordt ten onrechte door de tuchtraad gestraft als een labiele patiënte hem van grensoverschrijdend gedrag beschuldigt. Hij ‘vlucht’ naar Israël, waar hij opnieuw in de problemen komt, maar nu door eigen toedoen.
Eerste zin:'Je hebt me gebruikt, nee je hebt me misbruikt, je hebt mijn machteloosheid geroken zoals een bloedhond een wond ruikt en toen heb je je tanden in mijn vlees gezet, je hebt dat eerder gedaan, je tanden in het vlees van een hulpbehoevende zetten, hem verscheuren omdat je hem veracht, omdat je hem haat.....

Samenvatting

Een Joodse psychiater wordt door een patiënte aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag. De tuchtraad gelooft haar, ook al ontkent de man: hij heeft haar wel op een onorthodoxe manier behandeld, maar volkomen correct. Hij wordt uit het register geschrapt. Omdat hij een stortvloed van haat over zich heen krijgt, via de media en ‘gewoon’ op straat, vertrekt hij naar Israël, naar een ver familielid, die in een nederzetting in de bezette gebieden woont. Ze krijgen een ietwat merkwaardige relatie, die de man nog ingewikkelder maakt als hij een interessante collega ontmoet.

Zelfstandig te lezen vervolg op "Moedervlekken'


Biografie auteur

Arnon Grunberg  (*1971 Amsterdam) groeide op in een gezin dat zwaar getraumatiseerd was door de Tweede Wereldoorlog: zijn moeder zat in Auschwitz, zijn vader zat ondergedoken. Arnon werd van de middelbare school gestuurd en had toen heel uiteenlopende baantjes. Op 23-jarige leeftijd debuteerde hij als schrijver met ‘Blauwe maandagen’, een autobiografische beschrijving van deze periode. Sindsdien schreef hij vele romans, toneelteksten, dichtbundels, filmscenario’s en columns. Zo had hij een dagelijkse column op de voorpagina van De Volkskrant, nu een wekelijkse.

Zijn roman ‘Tirza’ uit 2006 was wel zijn meest geslaagde tot nu toe; het boek kreeg twee van de drie grote literatuurprijzen in het Nederlandstalig gebied, de Librisprijs en de Gouden Uil.

Grunberg houdt ervan onverwachte dingen te doen; zo werkte hij als 'kamermeisje' in een hotel, en ging mee met het leger op pad in Afghanistan. Hij neemt actief deel aan het maatschappelijk debat.

 Tip:

Arnon Grunberg   ‘Moedervlekken’

De roman die voorafgaat aan ‘Bezette gebieden’, waarin Kadoke zich ontfermt over een labiele en suïcidale patiënte.

 

Arnon Grunberg ‘Tirza’

Een roman over een ogenschijnlijk normale, overbezorgde vader, die zich grote zorgen maakt over zijn opgroeiende dochters, met name over zijn oogappel Tirza.