Dat stomme boek

   
Titel:Dat stomme boek
Auteur:Tiny Fisscher
Verschenen:2013
Uitgeverij:Van Holkema & Warendorf
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Liefde
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
School
Ziekte en dood
Pagina's:159
Blurb:Ivan (15 jaar) en zijn klasgenoten krijgen van hun leraar Nederlands de opdracht om een boek te schrijven. Ivan vindt het een stomme opdracht, noemt zijn boek 'dat stomme boek', maar beschrijft een spannende en verrassende zoektocht naar zijn vader.
Eerste zin:Mijn boterhammen had ik in de vuilnisbak gekieperd. Ik moest niet denken aan brood met wat dan ook erop. Ik moest ook niet denken aan brood in het algemeen: ik wilde een frikadel.

Samenvatting

De vijftienjarige ADHD 'er Ivan en zijn klasgenoten krijgen van hun leraar Nederlands de opdracht om een boek te schrijven. Ivan vindt het een stomme opdracht en noemt zijn boek dus ook maar 'Dat stomme boek', maar al schrijvend krijgt hij er steeds meer plezier in. Het resultaat is een spannend, en vaak ook heel humoristisch verhaal over de zoektocht naar zijn (voor de zoveelste keer) verdwenen vader, die aan een psychische stoornis lijdt. Die krijgt het van tijd tot tijd in zijn bol om op zijn eentje ergens 'iets leuks' te gaan doen. De reis met zijn moeder en zijn jongere zus voert Ivan via Maastricht naar Aken en Berlijn. Het boek krijgt een heel verrassend slot.  


Biografie auteur

Tiny Fisscher (*1958) had zeer uiteenlopende banen gehad, van lerares tot schoonheidsspecialiste, toen ze in 1999 debuteerde als schrijfster. Ze heeft inmiddels een groot aantal boeken voor kinderen, voor jongeren én (non-)fictie voor volwassenen op haar naam staan. Naast schrijfster is ze ook massagetherapeut. 


Tip:

Erna Sassen  'Dit is geen dagboek'

 

Een jongen moet om zien te leren gaan met het feit dat zijn moeder zelfmoord gepleegd heeft.

 

Katrlijn Stoffels  'Een - nul voor de autisten'

 

Een meisje zit in een psychiatrische inrichting na een zelfmoordpoging, en moet weer leren om normaal te functioneren.