De dag dat ik mijn naam veranderde

   
Titel:De dag dat ik mijn naam veranderde
Auteur:Bibi Dumon Tak
Verschenen:2020
Uitgeverij:De Geus
Niveau:
Thema'sEenzaamheid
Liefde
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
School
Ziekte en dood
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:272
Blurb:Woede, haat, maar ook verdriet, -en soms zelfs humor – in de beschrijving van dit op werkelijkheid berustend familiedrama
Eerste zin:Ik hoorde mijn naam noemen. Even dacht ik dat hij door een speaker kwam, maar toen ik opkeek zag ik een vrouw in de deuropening staan. Ze knikte me toe. Haar gezicht kan ik me niet meer herinneren, maar haar handdruk was als die van een klauw waarvan je weet dat hij niet meer los zal laten.

Samenvatting

De ik vertelt, soms tandenknarsend over de gang van zaken na de dood van haar zus, kort nadat die gescheiden was van haar gewelddadige, neurotische man. Een op de werkelijkheid gebaseerde beschrijving van een familiedrama, waarin de ex zijn hele omgeving terroriseert, zoals hij dat al eerder deed bij zijn vrouw.


Biografie auteur

Bibi Dumon Tak (*1964 Rotterdam) was van jongs af geïnteresseerd in dieren: op haar elfde schreef ze al een vogelboek. Ze studeerde Nederlands aan de universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste jeugdboek. Ze schrijft voornamelijk voor jongeren. In 2018 kreeg ze de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook kreeg ze een aantal Zilveren en een Gouden Griffel voor haar werk.

 


Tip:

Griet Op de Beeck ‘Kom hier dat ik u kus’

Een roman over een jonge vrouw die vermalen wordt tussen haar ruziënde ouders.

 

Dimitri Verhulst ‘De helaasheid der dingen’

Een soms geestige, maar vaak wrange roman over opgroeien in een rampgezin