De dood in Taormina

   
Titel:De dood in Taormina
Auteur:Arnon Grunberg
Verschenen:2021
Uitgeverij:Nijgh & Van Ditmar
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Pagina's:331
Blurb:Een jonge vrouw, een oudere acteur en een Zweedse aspirant-schrijver, samen op vakantie in een winters Italië: een merkwaardige combinatie in een kille omgeving.
Eerste zin:Dit gebed dat geen gebed is, deze bekentenis die geen bekentenis is – je bekent schuld, al het andere is afleidingsmanoeuvre - deze aanklacht die uiteindelijk ook dat niet is, ik mis het geloof om aan te klagen, deze liefdesbrief, nee dit antwoord op een liefdesbrief, een verlaat antwoord, beter laat dan nooit, is eigenlijk een poging om een graf te graven.

Samenvatting

Zelda wil het mannen naar de zin maken, dat vindt ze haar rol in het leven. De ene man zit daar meer op te wachten dan de andere. Maar de oudere acteur Jona en de jonge Zweed Per kunnen tot op zekere hoogte die behoefte van Zelda wel waarderen. Samen trekken ze naar Taormina, op Sicilië, voor wat een vakantie genoemd zou kunnen worden. De onderlinge relaties worden tamelijk ingewikkeld…


Biografie auteur

Arnon Grunberg  (*1971 Amsterdam) groeide op in een gezin dat zwaar getraumatiseerd was door de Tweede Wereldoorlog: zijn moeder zat in Auschwitz, zijn vader zat ondergedoken. Arnon werd van de middelbare school gestuurd en had toen heel uiteenlopende baantjes. Op 23-jarige leeftijd debuteerde hij als schrijver met ‘Blauwe maandagen’, een autobiografische beschrijving van deze periode. Sindsdien schreef hij vele romans, toneelteksten, dichtbundels, filmscenario’s en columns. Zo had hij een dagelijkse column op de voorpagina van De Volkskrant, nu een wekelijkse.

Zijn roman ‘Tirza’ uit 2006 was wel zijn meest geslaagde tot nu toe; het boek kreeg twee van de drie grote literatuurprijzen in het Nederlandstalig gebied, de Librisprijs en de Gouden Uil.

Grunberg houdt ervan onverwachte dingen te doen; zo werkte hij als 'kamermeisje' in een hotel, en ging mee met het leger op pad in Afghanistan. Hij neemt actief deel aan het maatschappelijk debat.

 


Tip:

Arnon Grunberg ‘Tirza’

Een man verliest zo ongeveer alles wat hij bezit; alleen zijn dochter Tirza biedt hem nog vreugde in zijn leven.

 

Arnon Grunberg ‘Bezette gebieden’

Een Joods psychiater wordt ten onrechte door de tuchtraad gestraft als een labiele patiënte hem van grensoverschrijdend gedrag beschuldigt. Hij ‘vlucht’ naar Israël, waar hij opnieuw in de problemen komt, maar nu door eigen toedoen.

 

 

.