De gebroeders Maxilari

   
Titel:De gebroeders Maxilari
Auteur:David Pefko
Verschenen:2023
Uitgeverij:Prometheus
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Misdaad
Oorlog
Ouders en Kinderen
Rebellie
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:334
Blurb:Twee pubers krijgen een vakantiebaantje bij een intrigerende Joodse juwelier.
Eerste zin:‘Waar is je broer?’ vroeg meneer Silbernberg terwijl hij zijn loep neerlegde. ‘Die is thuis,’ zei Levi, die met ingehouden adem naar het flesje vloeistof en het krabbertje in de handen van de oude man keek.

Samenvatting

Levi en Zev, 16 en 15 jaar oud, vormen met hun ziekelijke, en spilzieke moeder een gezinnetje, dat voortdurend in financiële moeilijkheden verkeert. De jongens zitten vol ondernemingslust, hebben grote toekomstplannen. In de grote vakantie krijgen ze een baantje bij een eigenaardige, oude Joodse juwelier. En dan krijgen ze via hem ineens zicht op een hele smak geld…


Biografie auteur

David Pefko (*1983 Amsterdam) groeide in armoede op bij zijn onhandige moeder; zijn vader, een Griek was al vanaf het begin van de zwangerschap van zijn moeder verdwenen. David werkte als handelaar in vodden en lappen en als ober, voor hij schrijver werd. Hij schrijft ook columns en korte verhalen.


Tip:

Mano Bouzamour  'De belofte van Pisa'

Een jongen belooft zijn oudere broer om zijn eindexamen te halen en niet in de criminaliteit terecht te komen, zoals zijn broer.

 

Murat Isik  'Wees onzichtbaar' 

Opgroeien in armoede, in de Bijlmer..