De heilige Rita

   
Titel:De heilige Rita
Auteur:Tommy Wieringa
Verschenen:2017
Uitgeverij:De Bezige Bij
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Pagina's:286
Blurb:Een man woont al zijn hele leven met zijn vader in een oude boerderij dichtbij de Duitse grens. Zijn weinig spectaculaire bestaan wordt opgeschud door de laffe overval op zijn vriend. Wraakzucht en angst strijden om voorrang.
Eerste zin:Paul Kr├╝zen spuwde in zijn handen, greep de steel vast en hief de bijl boven zijn hoofd. De stronk op het hakblok spleet maar barstte niet uit elkaar. Vogels die in de bomen beschutting hadden gezocht voor de nacht, vluchtten in de schemering.

Samenvatting

Paul woont al zijn hele leven op de oude Saksische ‘spookboerderij’ van zijn familie, samen met zijn oude vader. Eerst zorgde die voor hem, nu zijn de rollen omgekeerd. Er gebeurt sinds het vertrek van de moeder van Paul weinig spectaculairs in hun leven. Paul lijkt zijn eenzaamheid te doorbreken met de hulp van een oud-klasgenote die een relatie met hem wil, maar als zijn vriend wordt overvallen in zijn eigen huis heeft Paul alleen nog maar gevoelens van wraak, naast de angst die hij al sinds zijn vroege jeugd met zich meedraagt.


Biografie auteur

Tommy Wieringa (*1967 Goor) bracht zijn vroege jeugd door op de Antillen. Toen het gezin naar Nederland verhuisde, kwam hij in Twente terecht. Hij studeerde geschiedenis in Groningen  en journalistiek in Utrecht. Daarna had hij allerlei baantjes tot hij doorbrak als schrijver, met ‘Joe Speedboot’ in 2005. Hij schreef hoorspelen, een filmscenario en journalistiek werk, maar zijn grote bekendheid dankt hij aan zijn romans; na ‘Joe Speedboot’ werd ook ‘Caesarion’ (2009) een groot succes, evenals ‘Dit zijn de namen’ (2012) en ‘De dood van Murat Idrissi’ (2017). Hij schreef het Boekenweekgeschenk van 2014: ‘Een mooie jonge vrouw’.  Zijn boeken verschillen onderling erg van toon en onderwerp.  Wieringa heeft een vrouw en twee dochters.


Tip:

Tommy Wieringa  ‘Joe Speedboot’

Een geestige beschrijving van de vechtlust van een zwaar gehandicapte jongen en zijn opmerkelijke en erg originele vriend.

 

Tommy Wieringa   ‘Dit zijn de namen’

Een aangrijpende roman over een twijfelende politie-inspecteur  die met een merkwaardig groepje vluchtelingen geconfronteerd wordt.