De pelikaan

   
Titel:De pelikaan
Auteur:Martin Michael Driessen
Verschenen:2017
Uitgeverij:Van Oorschot
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Oorlog
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Rebellie
Ziekte en dood
Pagina's:199
Blurb:Iemand chanteren kan een aardige (illegale) bijverdienste opleveren. Twee mannen in het Joegoslaviƫ van net voor de gruwelijke Balkanoorlog weten er een aardig bedragje mee bijeen te sprokkelen. Tot er zich onverwachte, pijnlijke ontwikkelingen voordoen.
Eerste zin:De kleine stad aan de Adriatische kust had ooit deel uitgemaakt van het Ottomaanse en toen van het Habsburgse rijk en behoorde nu tot Joegoslaviƫ. Er was nooit veel veranderd en als de postbode Andrej zijn ronde honderd jaar eerder had gemaakt zou het door vrijwel dezelfde stad zijn geweest als nu.

Samenvatting

Een getrouwde man met een minnares, een postbode die geld steelt uit de brieven die hij moet bezorgen, het zijn twee makkelijke doelwitten voor afpersing. Ze wonen beiden in een klein slaperig stadje in Kroatië, vlak voor het uitbreken van de gruwelijke Balkanoorlog, waar ze beiden bij betrokken raken als de Serven  hun stad aanvallen. En dan volgt de ene dramatische ontwikkeling op de andere.


Biografie auteur

Martin Michael Driessen (*1954 Bloemendaal) is een Nederlands schrijver, vertaler en acteur. Hij studeerde Nederlands en Sanskriet, maar beëindigde beide studies voortijdig,  en ging toen in Duitsland theaterwetenschap studeren. Hij werkte lang in Duitsland als acteur en vertaalde daar boeken vanuit het Nederlands. Hij won in 2016 de ECI Literatuurprijs met zijn verhalenbundel ‘Rivieren’. Zijn werk is vertaald in een aantal talen.

 

 

 


Tip:

Kees ’t Hart  ‘Wederzijds’ 

Roman over een conrector die min of meer de kleine criminaliteit inrolt en niet goed weet hoe hij weer daaruit moet komen.

 

Frank Marinus Arion  ‘Dubbelspel’

Een roman die zich op Curaçao afspeelt, over een groepje mannen, zonder duidelijke bezigheden, maar met nogal wat onfrisse activiteiten.