De rat van Amsterdam

   
Titel:De rat van Amsterdam
Auteur:Pieter Waterdrinker
Verschenen:2020
Uitgeverij:Nijgh & Van Ditmar
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Rebellie
School
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Pagina's:590
Blurb:Een liefdesgeschiedenis in ons ┬┤bloembollenkoninkrijk aan zee┬┤ waar corruptie, hebzucht en hypocrisie de boventoon voeren.
Eerste zin:Ik ben Ruben Ivanovitsj Katz, verwekt en geboren in het roemruchte, in de zwarte mistflarden van de geschiedenis ten onder gegane Sovjetrijk. Let, Rus, Jood - in de loop der jaren hebben ze me van alles genoemd, mijn dierbare landgenoten.

Samenvatting

Ruben heeft er zo ongeveer alles voor over om zijn jeugdliefde, de onbereikbare rijkeluisdochter Phaedra, in de armen te kunnen sluiten. Maar daartoe moet hij een Rat worden, zoals er zovelen in onze maatschappij rondlopen, zijn geweten het zwijgen opleggen. Een cynisch verhaal over hypocrisie en hebzucht, over geld verdienen onder het mom van ´de wereld verbeteren´, via de ´Nationale Armenloterij´.


Biografie auteur

Pieter Waterdrinker (*1961) werd geboren als Pieter van der Sloot, maar nam later de naam van zijn moeder aan. Hij groeide op in een familiehotel in Zandvoort, studeerde Russisch, Frans en rechten aan de VU Amsterdam en woonde een tijdje op de Canarische Eilanden. Hij werkte als journalist voor De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. Sinds 1996 woont hij in Rusland, samen met zijn Russische vrouw Julia, een filologe en kookboekenschrijfster. In 1998 debuteerde hij als schrijver met ‘Danslessen’. Enkele van zijn boeken, fictie en non-fictie, zijn vertaald, en bekroond.

 


Tip:

Pieter Waterdrinker ‘Tsjaikovskistraat 40’

Een schokkend verhaal over de Russische revolutie van begin twintigste eeuw, maar ook over de huidige situatie in Rusland én in Europa

 

Peter Buwalda ‘Otmars zonen’

 Een bij vlagen schokkend verhaal over een hoge functionaris bij Shell, de vermoedelijke vader van de hoofdpersoon, die o.a. verwikkeld is in een corruptiekwestie.