De schoft

   
Titel:De schoft
Auteur:Marente de Moor
Verschenen:2023
Uitgeverij:Querido
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Eenzaamheid
Misdaad
Ouders en Kinderen
Rebellie
Pagina's:221
Blurb:Een journalist maakt een reportage van de gang van zaken aan boord van een reddingsschip op de Middellandse Zee, dat daar vluchtelingen oppikt en naar het vasteland van Europa brengt.
Eerste zin:De dikke dame van Malta slaapt. Vijfduizend jaar lag ze in het hypogeum van Hal Saflieni tussen de knoken van zevenduizend doden. Archeologen zijn er niet over uit wat ze precies heeft betekend.

Samenvatting

Tom, een vijftigjarige journalist gaat aan boord van een helemaal door vrouwen gerund reddingsschip dat vluchtelingen in nood op de Middellandse Zee oppikt. Hij moet een reportage ‘van binnenuit’ produceren, maar beseft al gauw dat wat hij ook schrijft, het altijd bij lezers verkeerd zal vallen: voor- en tegenstanders in deze kwestie van mensensmokkel van Afrika naar Europa staan lijnrecht tegenover elkaar; er lijkt geen ruimte meer te zijn voor nuances, voor een ‘enerzijds/anderzijds-verhaal.

 


Biografie auteur

Marente de Moor (*1972 Den Haag) groeide op in Bussum. Zij is de dochter van schrijfster Margriet de Moor, en debuteerde in 1999 met gebundelde columns en in 2007 met een roman. Haar werk, inmiddels zo’n 6 boeken, is in vele talen vertaald, en enkele van haar romans werden bekroond.


Tip:

Tommy Wieringa ‘Dit zijn de namen’

Een groep verwilderde vluchtelingen bereikt na een helse tocht een stad aan de rand van een steppe. De politiecommissaris daar, bezig met een zoektocht naar zijn eigen wortels, raakt gefascineerd door het contact met de vreemdelingen

 

Dimitri Verhulst ‘Problemski Hotel’

Verhalen over het harde en trieste bestaan in een asielzoekerscentrum.