De spin en de sleutel

   
Titel:De spin en de sleutel
Auteur:Anna Woltz
Verschenen:2023
Uitgeverij:Querido
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Humor
Ouders en Kinderen
Rebellie
Familie
Pagina's:191
Blurb:Een opmerkelijk meisje, een influencer met veel volgers, moet van haar moeder haar vakantie doorbrengen bij een tante en haar twee stiefkinderen, in een afgelegen dorp.
Eerste zin:Voordat ik mijn telefoon kan weggooien, moet ik nog één ding doen. Ik klap het tafeltje uit, zet mijn telefoon rechtop tegen de stoel voor me en pak de schaar uit mijn rugzak. Er zitten zeker twintig andere mensen in de coupé, maar ze zijn stuk voor stuk verpakt in hun eigen bubbeltjesplastic: oortjes in, ogen vastgelijmd aan hun scherm.

Samenvatting

Elena heeft op haar kanaal ‘Leentje Fixt Alles’ een golf van haatreacties veroorzaakt door een post van haar. Haar moeder ‘dumpt’ haar veiligheidshalve op een rustige plek, bij Elena’s tante, die met haar nieuwe partner en diens twee kinderen midden in de natuur woont, in een afgelegen, rommelig en wrakkig oud onderkomen. Dat betekent een enorme 'omschakeling'!


Biografie auteur

Anna Woltz (*Londen 1981) volgde de middelbare school in Den Haag en studeerde geschiedenis in Leiden. Ze schreef al vanaf haar twaalfde. Op haar vijftiende schreef ze een reeks columns over het leven op school: die werden gebundeld in ‘Overleven in 4B’. Haar eerste kinderboek schreef ze toen ze zeventien was. Ze heeft voor haar jeugdboeken al verschillende prijzen gekregen.


Tip:

Anna Woltz    ‘Honderd uur nacht’

De vader van de veertienjarige Emilia heeft iets heel stoms uitgehaald: het hele gezin wordt vervolgens via de social media aan de schandpaal genageld. Emilia kan dat niet langer verdragen en vlucht met behulp van de creditcard van haar vader naar New York. Daar nadert net de orkaan Sandy.

 

Els Beerten   ‘Lopen voor je leven’

 

Tijdens het lopen van haar eerste marathon overdenkt de achttienjarige Noor de gebeurtenissen uit haar leven, hoe schuldgevoel vanwege de dood van een vriendinnetje haar tot op dat moment in zijn greep houdt.