De terugkeer

   
Titel:De terugkeer
Auteur:Esther Gerritsen
Verschenen:2020
Uitgeverij:De Geus
Niveau:
Thema'sEenzaamheid
Liefde
Misdaad
Op zoek naar je wortels
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Ziekte en dood
Familie
Pagina's:244
Blurb:Een zwaar depressieve man sterft; zijn vrouw blijft met hun twee nog jonge kinderen achter. Als de jongste volwassen is, komen er vragen op bij haar: wat is er eigenlijk gebeurd rond zijn dood? Heeft haar vader zelfmoord gepleegd?
Eerste zin:Op een hete zomerdag, eenentwintig jaar geleden, kroop de vader van Max, drie├źnzestig jaar oud, in zijn onderbroek naar de koelkast. Gerrit moest vijf meter overbruggen van de bank in de woonkamer waarop hij had gelegen naar de open keuken toe. Hij bewoog niet graag.

Samenvatting

Gerrit lijdt aan zware depressies, zijn vrouw en hun twee jonge kinderen kennen hem eigenlijk amper anders dan lusteloos liggend op de bank. En dan sterft hij.

Jaren later vraagt Jennie, zijn jongste, zich af wat er eigenlijk gebeurd is rond zijn dood: haar moeder heeft daar nooit over gepraat, en nu die begint te dementeren, is er nog amper tijd voor Jennie om antwoorden te krijgen op haar vragen. Haar broer Max is van het type ‘niet zo moeilijk doen’; hij stopt zijn hele leven zijn gevoelens al diep weg. Maar als Jennie dóórvraagt…

 


Biografie auteur

Esther Gerritsen (*Nijmegen 1972) groeide op in Gendt, een plaatsje bij Nijmegen. Ze studeerde Dramaschrijven en Literaire Vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze brak door als romanschrijfster  met ‘Dorst’ uit 2012 en ‘Roxy’ uit 2014. Eerder had ze al toneelwerk geschreven en verhalen.  

 


Tip:

Esther Gerritsen ‘De trooster’

 De klusjesman in een klooster waar allerlei soorten gasten rust komen zoeken, raakt bevriend met een gast die een misdrijf op zijn geweten heeft.

 

Kees van Beijnum ’23 Seconden’

Een jonge vrouw, wier moeder, prostituee op de Wallen, destijds is vermoord, gaat op zoek naar wat er destijds precies gebeurd is en komt tot schokkende ontdekkingen