Een schitterend gebrek

   
Titel:Een schitterend gebrek
Auteur:Arthur Japin
Verschenen:2003
Uitgeverij:De Arbeiderspers
Niveau:
Thema'sRebellie
Vrouwenstrijd
Liefde
Ouders en Kinderen
Eenzaamheid
Ziekte en dood
Pagina's:239
Blurb:Een vrouw maakt een einde aan haar relatie als ze door ziekte lelijk geworden is.
Eerste zin:Die avond, waarop alles in een nieuw licht kwam te staan, zou ik zoals alle donderdagen eigenlijk dineren met mijnheer Jamieson, een groothandelaar in huiden en tabak, en misschien daarna samen wat gaan dansen.

Samenvatting

Een schitterend gebrek is een historische roman rondom de figuur van Giacomo Casanova, wereldwijd bekend als vrouwenversierder. In zijn Mémoires vertelt hij kort over een meisje dat hij onrecht aangedaan heeft. Maar wat er werkelijk gebeurd is, wordt niet duidelijk.

Japin heeft van dit historische gegeven een roman gemaakt: hij laat het meisje, Lucia, vertellen wat er tussen haar en Casanova gebeurd is. Lucia en Giacomo ontmoeten elkaar op een feest in een plaats in de omgeving van Venetië. Ze worden meteen hevig verliefd op elkaar en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar dan wordt Lucia getroffen door de pokken en raakt ze vreselijk verminkt in haar gezicht. Ze wil zich zó niet meer vertonen aan Giacomo en vlucht. Jaren later ontmoeten ze elkaar in Amsterdam, zonder dat Casanova haar herkent. En dan ontstaat er opnieuw een opmerkelijke relatie tussen hen.

 


Biografie auteur

Arthur Japin (*1956) studeerde aan de Londense School of Dramatic Arts en in Nederland aan de Kleinkunstacademie. Hij was een aantal jaren acteur. Als schrijver werd hij bekend door zijn boek De zwarte met het witte hart (1997), over twee Ghanese prinsjes die aan koning Willem I cadeau werden gedaan. Het boek werd in vele talen vertaald. Daarnaast publiceerde Japin verhalen en nóg een roman, De droom van de leeuw (2002).

 


Tip:

Arthur Japin      De overgave

Dit is ook een historische roman over een sterke vrouw die het alleen moet zien te redden.

 

Anna Enquist    De thuiskomst

Dit is eveneens een historische roman over een vrouw die zich min of meer alleen moet zien te redden in het leven.