En we noemen hem

   
Titel:En we noemen hem
Auteur:Marjolijn van Heemstra
Verschenen:2017
Uitgeverij:Das Mag Uitgevers
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Liefde
Misdaad
Oorlog
Ouders en Kinderen
Rebellie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:215
Blurb:Een jonge vrouw wil haar zoontje vernoemen naar een verre neef die in de oorlog in het verzet zat. Maar als ze op zoek gaat naar informatie over zijn heldendaden rijzen er steeds meer twijfels…
Eerste zin:Als ik geen achttien was geworden twaalf jaar nadat een verre oom in zijn bungalow in Spanje zijn einde voelde naderen, als hij niet kinderloos was geweest en vlak voor zijn dood vol heimwee naar een leven dat hij nooit had gehad, als hij niet om die reden zijn ring, zijn enige sieraad, naar mijn oma had gestuurd...

Samenvatting

Al vroeg in haar zwangerschap weet de hoofdpersoon: mijn zoon gaat Frans heten, naar ‘bommenneef’, een verzetsstrijder uit WO II, die een bomaanslag pleegde op landverraders. Ze gaat op zoek naar het complete verhaal van de heldendaden van Frans maar stapje voor stapje wordt het ogenschijn lijk heldere verhaal ingewikkelder en vooral: minder fraai.


Biografie auteur

Marjolijn barones van Heemstra (*1981 Amsterdam) is schrijfster, en theatermaakster. Ze is de dochter van een adellijke kinderarts en een orthopedagoge. Ze studeerde godsdienstwetenschappen. In 2009 publiceerde ze een gedichtenbundel, in 2012 haar eerste roman, ‘Aedema’. Ze werkt voor twee theatergezelschappen.

Dit boek, haar tweede roman, kreeg de BNG Literatuurprijs 2017.


Tip:

Alfred Birney  'De tolk van Java'

 Een zoon die erg geleden heeft onder de opvoeding door zijn in de oorlog getraumatiseerde vader, publiceert diens schokkende verhalen over de wrede oorlogshandelingen waarin de vader terechtgekomen was.

 

Adriaan van Dis  Tikkop

Een man die ten tijde van de Apartheid in Zuid-Afrika in het verzet zat, gaat terug naar dat land om te kijken wat ervan terecht is gekomen.