Fortuna's kinderen

   
Titel:Fortuna's kinderen
Auteur:Annejet van der Zijl
Verschenen:2021
Uitgeverij:Overamstel Hollands Diep
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:254
Blurb:1818. Een jonge Nederlander reist naar de Verenigde Staten, waar, zeker in het Zuiden, de slavernij nog volop bestaat, en wordt verliefd op een jonge slavin.
Eerste zin:Wat gaat er door het hoofd van een man die weet dat hij binnen enkele tellen van dichtbij doodgeschoten kan worden?

Samenvatting

Het waargebeurde verhaal van een Nederlandse jongeman die in het begin van de negentiende eeuw als ‘gelukzoeker’ naar de Verenigde Staten vertrekt, daar trouwt met een door hem vrijgekochte slavin en daardoor met grote problemen geconfronteerd wordt. Jaren later probeert een van zijn dochters samen met haar man, aan de pas ontgonnen, wetteloze Westkust van de Verenigde Staten ook een bestaan op te bouwen. Ook dat gaat bepaald niet van een leien dakje!


Biografie auteur

Annejet van der Zijl (*1962 Oterleek) is historica en schrijfster. Ze studeerde massacommunicaatie aan de Universiteit van Amsterdam en werd redactrice bij HP/De Tijd. Haar eerste boek was ‘Jagtlust’ over de Blaricumse buitenplaats waar jonge kunstenaars zich verzamelden. Ze schreef de biografie van Annie M.G. Schmidt, maakte naam met de op feiten gebaseerde roman ‘Sonny Boy’ en promoveerde op een biografie van prins Bernhard, de grootvader van onze koning.

 


Tip:

Alexander Birney ‘De tolk van Java’

De herinneringen van een man die tijdens de zogenaamde Politionele Acties, de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië rond 1947 meevocht met de Nederlanders, een gruwelijk en schokkend verhaal vol geweld.

Adriaan van Dis ‘Indische duinen’

Een gezin dat getekend door oorlogservaringen, emigreerde naar Nederland vanuit wat toen nog Nederlands-Indië heette.