Furore

   
Titel:Furore
Auteur:Christiaan Weijts
Verschenen:2020
Uitgeverij:De Arbeiderspers
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Pagina's:408
Blurb:Een jongeman maakt in het jaar 2045 een Virtual-Realitypresentatie voor toeristen over het opmerkelijke bezoek dat de schilder Picasso anderhalve eeuw eerder bracht aan Nederland.
Eerste zin:Zijn reis naar Schoorl is altijd onopgehelderd gebleven. En misschien is dat maar goed ook. Het verleden slingert zich door het donker en ook deze geschiedenis is alleen nog te verkennen op de tast, hoe oogverblindend de dag ook is waarop ik me voorstel dat ze begint.

Samenvatting

Kris, Virtual-realityspecialist, wil in dit verhaal dat zich in 2045 afspeelt, een productie maken met name voor Chinese toeristen, over het bezoek dat Picasso in het begin van de twintigste eeuw bracht aan Nederland, op uitnodiging van een opmerkelijke Nederlandse journalist. Kris loopt bij het voorbereiden van dat project zowel in zijn werk als in zijn privéleven aan tegen forse problemen.


Biografie auteur

Christiaan Weijts werd in 1976 in Leiden geboren. Daar ging hij naar het gymnasium en studeerde er daarna Nederlands aan de universiteit. Hij debuteerde met Art. 285b, een (bekroonde) roman over stalking. In 2008 verscheen Via Cappello 23, een roman over een wetenschapper die zich met het verband tussen renaissancekunst en internetporno bezighoudt. Ook dit boek werd bekroond. Weijts woont en werkt in Den Haag.

 


Tip:

Christiaan Weijts   ‘Euforie’

Een ambitieus architect heeft echt alles over voor het maken van het ultieme kunstwerk.

 

Rob van Essen   ‘De goede zoon’

Een man wordt door een geheimzinnige ‘Dienst’ gedwongen om een kroongetuige een nieuwe identiteit te verschaffen, in dit verhaal dat zich in de nabije toekomst afspeelt.