Het lied van Europa

   
Titel:Het lied van Europa
Auteur:Leon de Winter
Verschenen:2022
Uitgeverij:Overamstel Hollands Diep
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Pagina's:427
Blurb:Het is 2040: een man schrijft opruiende blogs, zo vindt de overheid, met fake nieuws en ‘haatpraat’. En dus wil men hem het zwijgen opleggen, en moet hij onderduiken. Maar dat weerhoudt hem niet van zijn zoektocht naar de mannen die zijn zoon, zo’n twintig jaar eerder, hebben vermoord.
Eerste zin:Het was nacht in een stad zonder elektriciteit. Da’ud lag op een paar kussens in de kelder van zijn makker Jibril, die luid snurkte; dat was normaal voor Jibril. Zo nu en dan klonk geweervuur, want er waren gekken die in het duister blind om zich heen knalden.

Samenvatting

Nico Levi is journalist, schrijft blogs en raakt betrokken bij een misdrijf dat de gemoederen in Brabant, maar daarna in heel Nederland en zelfs ver over de grenzen zózeer verhit dat er een opstand van de onderdrukten uitbreekt, een opstand die met grof geweld wordt neergeslagen en leidt tot de vorming van een politiestaat in Nederland. Levi moet onderduiken, maar hij zet zijn zoektocht voort naar degenen die destijds zijn zoon Max hebben vermoord.


Biografie auteur

Leon de Winter (*1954 Den Bosch) is schrijver, columnist en filmproducent. Hij stamt uit een orthodox joods gezin. Zijn vader was een handelaar in lompen en oude metalen en werd daar een rijk man door. Leon was een tegendraadse, anarchistische scholier; hij ging naar de Filmacademie, maakte die niet af, maar begon een filmproductiebedrijf dat uiteindelijk vier van zijn romans verfilmde. Hij debuteerde als schrijver in 1976, schreef inmiddels al zo’n vijftien romans. Hij is getrouwd met de schrijfster Jessica Durlacher; samen hebben ze twee kinderen.

Hij steekt in zijn columns zijn politieke visie niet onder stoelen of banken.


Tip:

Leon de Winter ‘Geronimo’

Osama Bin Laden, een Afghaans meisje, een Pakistaanse jongen en een Amerikaanse ex-commando spelen de hoofdrollen in dit verrassende en spannende verhaal over liefde, verraad en geweld.

 

Jamal Ouariachi ‘Herfstdraad’

 Een schrijver, met zijn vrouw en dochtertje naar een provinciestadje verhuisd, raakt daar in grote problemen.