Het water bewaart ons

   
Titel:Het water bewaart ons
Auteur:Haro Kraak
Verschenen:2022
Uitgeverij:Atlas Contact
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Op zoek naar je wortels
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Pagina's:259
Blurb:In een gesloten, erg conservatieve dorpsgemeenschap waar mannen de – strenge – regels bepalen en handhaven, zorgt een buitenstaander voor een reeks schokkende gebeurtenissen.
Eerste zin:De gestalte stak donker af tegen de zon die in de velden zonk. Geen gelaatstrekken te ontwaren, geen andere kenmerken dan het postuur: lang, slank, brede schouders. De man boog zijn bovenlijf nog wat verder de weg op, zijn duim haast halverwege de rijbaan.

Samenvatting

In deze toekomstroman lezen we over een strenge dorpsgemeenschap op Schokland, die, afgesloten van de buitenwereld, eigen, strenge regels heeft ontwikkeld, een eigen rechtspraak, en een duidelijke machtsverdeling: mannen zijn de baas, vrouwen zitten thuis. Maar Elsa, die door haar huwelijk op Schokland terecht is gekomen, kan zich daar niet écht bij neerleggen. En dan komt er een buitenstaander op het eiland..


Biografie auteur

Haro Kraak (*1986) is socioloog en redacteur van de Volkskrant. In die krant schrijft hij beschouwingen, reportages en analyses, vaak met een sociologische inslag; artikelen over ‘de tijdgeest, de cultuurstrijd in onze tijd’. In 2016 debuteerde hij als romanschrijver. Dit is zijn tweede boek.


Tip:

Gerbrand Bakker   ‘Boven is het stil’

Een zoon wiens leven helemaal gedomineerd is door zijn vader, neemt de touwtjes in handen.

 

Naima El Bezaz   ‘De verstotene’

Een Marokkaans meisje, verstoten door haar familie, blijft overal, wat ze ook doet, een buitenstaander.