Hogere machten

   
Titel:Hogere machten
Auteur:Joost de Vries
Verschenen:2024
Uitgeverij:Prometheus
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Oorlog
Ouders en Kinderen
Rebellie
Vrouwenstrijd
Pagina's:317
Blurb:Zij is net 18, hij 30, als ze elkaar ontmoeten…
Eerste zin:Lang geleden. Het eerste decennium van de vorige eeuw. James Willem Welmoed gaat aan wal in Engeland, vijfenhalf jaar oud, en als de dood dat moeders hand hem ontglipt.

Samenvatting

James Welmoed, ambtenaar, half Nederlands, half Engels, ontmoet – het is 1933 – in Bandoeng, Nederlands-Indië, de knappe dochter van zijn baas, baron Van Elzenburg. Wat volgt, is een bepaald niet alledaagse liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van de (aanloop naar de) Tweede Wereldoorlog en de jaren van opbouw daarna.


Biografie auteur

Joost de Vries (*1983) is adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, schrijver en journalist. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij debuteerde in 2010 als romanschrijver. Dit is zijn vierde roman. Hij kreeg in 2023 de Frans Kellendonkprijs voor zijn hele oeuvre.


Tip:

Joost de Vries ‘De republiek’

Als een befaamd hoogleraar plotseling sterft, meent de hoofdpersoon de meest aangewezen persoon te zijn om diens intellectuele erfenis te beheren, maar er is iemand anders met diezelfde ambitie.

Connie Palmen ‘Jij zegt het’

De liefdesrelatie tussen twee Engelse dichters, Sylvia Plath en Ted Hughes verloopt allesbehalve soepel