Iconen

   
Titel:Iconen
Auteur:Erik Vlaminck
Verschenen:2023
Uitgeverij:Uitgeverij Vrijdag
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Misdaad
Psychische gestoordheid
Rebellie
Ziekte en dood
Berust op werkelijkheid
Pagina's:153
Blurb:Een schokkende monoloog van een dubieuze kloosterbroeder, belast met de zorg voor zwak begaafden in een Vlaamse inrichting.
Eerste zin:Nooit hebt gij mij gevraagd waarom ik kloosterbroeder ben geworden. Voor u was het niet nodig om mij dat te vragen. Gij kende mij. Gij wist dat het kloosterleven voor mij het enige alternatief was voor een leven in een schraal rijtjeshuis met een door grijze betonnen schuttingplaten omzoomd hofke.

Samenvatting

Kloosterbroeder Medard, belast met de zorg voor de financiële zaken in het Sint-Anastasiaziekenhuis, een inrichting voor zwak begaafden, neemt het niet zo nauw met de Geloften die hij heeft afgelegd toen hij het klooster inging: vooral met de Gelofte van Armoede heeft hij grote moeite. En terwijl hij via allerlei slinkse maatregelen zijn bankrekening spekt, weet hij altijd wel middelen te vinden om kritische mensen onschadelijk te maken.

 


Biografie auteur

Erik Vlaminck (*1954, Kapellen, België) is een sociaal bewogen roman- en theaterauteur, in Vlaanderen veel bekender dan in Nederland. Hij zat in Brasschaat op school, volgde de lerarenopleiding en ging daarna aan de slag als hulpverlener in een psychiatrisch centrum.

Hij debuteerde als schrijver in 1976 , publiceerde vele tientallen romans, gedichtenbundels en theaterstukken. Hij speelt een belangrijke rol in de schrijverswereld, o.a. als voorzitter van PEN, een internationale schrijversorganisatie.


Tip:

Cobi van Baars ‘De onbedoelden’

De gevolgen van dubieus beleid van instanties in de jaren tachtig van de vorige eeuw, voor twee jonge vrouwen en hun omgeving.

 

Hanna Bervoets ‘Ivanov’

 

Dubieus wetenschappelijk onderzoek met grote gevolgen voor een jonge wetenschapper.