Ik ben vrij

   
Titel:Ik ben vrij
Auteur:Lale Gül
Verschenen:2024
Uitgeverij:Prometheus
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Eenzaamheid
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:368
Blurb:Een openhartige en intrigerende beschrijving van het leven van de schrijfster nadat ze brak met de islam; het - zelfstandig te lezen - ‘vervolg’ op ‘Ik ga leven’
Eerste zin:De psycholoog kijkt me lief aan. Dat is het enige goede woord: lief. ‘Zo dan, mevrouw Guul,’ zegt meneer Köhler, terwijl hij op zijn beeldscherm kijkt, met zijn nek naar boven gestrekt, kin omhoog en half samengeknepen ogen. Zijn bril ligt op tafel.

Samenvatting

Lale Gül werd met ‘Ik ga leven’ in één klap beroemd, en in veel moslimgroeperingen berucht doordat ze openlijk afstand nam van de islam. In dit tweede boek vertelt ze over wat haar overkwam en hoe ze omging met bedreigingen en haatcampagnes, maar ook steun ondervond uit uiteenlopende richtingen. Ze beargumenteert uitgebreid haar beweegredenen, haar visies, maar laat ook de schaduwzijden zien van haar breuk met de islam.


Biografie auteur

Lale Gül (*1997 Amsterdam) is een Turks-Nederlandse schrijfster. Ze studeert Nederlands aan de Vrije Universiteit van Amsterdam Nederlands. Haar debuut, ‘Ik ga leven’ veroorzaakte een schokgolf: haar familie verstootte haar, ze kreeg ladingen haatmail en bedreigingen. Haar boek werd een enorm verkoopsucces en is in heel veel talen vertaald.

 


Tip:

Lale Gül ‘Ik ga leven’

Een jonge Turks-Nederlandse vrouw ontworstelt zich aan de extreem strenge regels in haar familie.

 

Franca Treur ‘Hoor nu mijn stem,’

Een streng religieus opgevoede jonge vrouw maakt de balans op van haar leven als haar baan op de tocht staat en haar laatste familielid gaat overlijden.