Klifi

   
Titel:Klifi
Auteur:Adriaan van Dis
Verschenen:2021
Uitgeverij:Atlas Contact
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Rebellie
Ziekte en dood
Pagina's:205
Blurb:Na een natuurramp in de republiek Nederland (dit verhaal speelt in de nabije toekomst!) beschrijft een oude man hoe de overlevenden de draad weer proberen op te pakken..
Eerste zin:Jákob Hemmelbahn zag de strepen en streepte mee. Hij wist precies wat er onder het zwart geschreven stond.

Samenvatting

Een oude man brengt in een boek verslag uit van een natuurramp die ons land, de republiek Nederland – een aantal jaren na nu! – heeft getroffen, en hoe de populistische president , de politiek én de ‘gewone mensen’ daarmee omgaan. De ondertitel van het boek, ‘Woede in de republiek Nederland’ spreekt al voor zich!


Biografie auteur

Adriaan van Dis (*1946 Bergen NH) is na de oorlog in Nederland geboren in een gezin waarvan de overige kinderen uit Nederlands-Indië stamden, van een andere,  Indische vader. Adriaan was daardoor een beetje een buitenstaander in zijn eigen gezin. Hij had een moeilijke jeugd, met een strenge, door de oorlog getraumatiseerde vader die hem vaak sloeg.  Hij studeerde Nederlands en Zuid-Afrikaans aan de universiteit van Amsterdam en aan de universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika. Voor ‘Ik kom terug’ (2014) over de laatste jaren van zijn moeder kreeg hij de Libris-Literatuurprijs.  


Tip:

Adriaan van Dis   ‘In het buitengebied’

Een oudere schrijver is op het platteland gaan wonen en legt daar opmerkelijke contacten.

 

Adriaan van Dis   ‘De wandelaar’

 

Een gepensioneerde, welvarende Nederlander in Parijs ontdekt de ‘achterkant van die stad, de armoede, de krotten, de ellende.