Naar zachtheid en een warm omhelzen

   
Titel:Naar zachtheid en een warm omhelzen
Auteur:Adriaan van Dis
Verschenen:2023
Uitgeverij:Atlas Contact
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Eenzaamheid
Liefde
Oorlog
Op zoek naar je wortels
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Ziekte en dood
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:216
Blurb:Een negenjarige jongen wordt tijdelijk bij zijn oude, starre opa en diens zachtaardige huishoudster ondergebracht.
Eerste zin:Midden in de nacht kruipt hij bij mij in bed, een jongen van een jaar of negen. Ik duw hem weg, maar hij blijft me lastigvallen. Hij roept oude geluiden op, telt terug, laat de gordijnen wiegen. En dan moet ik met hem mee naar een stad die geen naam mag hebben. Keer op keer lopen we daar.

Samenvatting

Adriaan, negen jaar oud, wordt vanwege problemen thuis met zijn getraumatiseerde vader, aan de zorg van zijn opa en diens huishoudster toevertrouwd. Ze proberen allebei op hun manier Adriaan (her) op te voeden. Met name de liefdevolle manier waarop Ommie, de huishoudster met hem omgaat, betekent veel voor de bange, onzekere jongen: hij ‘groeit’!

 


Biografie auteur

Adriaan van Dis (*1946 Bergen NH) is na de oorlog in Nederland geboren in een gezin waarvan de overige kinderen uit Nederlands-Indië stamden, van een andere,  Indische vader. Adriaan was daardoor een beetje een buitenstaander in zijn eigen gezin. Hij had een moeilijke jeugd, met een strenge, door de oorlog getraumatiseerde vader die hem vaak sloeg.  Hij studeerde Nederlands en Zuid-Afrikaans aan de universiteit van Amsterdam en aan de universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika. Voor ‘Ik kom terug’ (2014) over de laatste jaren van zijn moeder kreeg hij de Libris-Literatuurprijs.  


Tip:

Adriaan van Dis ‘Ik kom terug’

  

Het contact tussen de ik en zijn hoogbejaarde moeder was nooit erg hecht, zij heeft zich altijd afgeschermd van haar kinderen en gezwegen over haar roerige verleden. Maar dan roept ze hem op. Zij zal hem haar verhalen vertellen, de stof leveren voor een biografie, als hij haar een zachte dood bezorgt.

 

Adriaan van Dis ‘Klifi’

 

Na een natuurramp in de republiek Nederland (dit verhaal speelt in de nabije toekomst!) beschrijft een oude man hoe de overlevenden de draad weer proberen op te pakken..