Nirwana

   
Titel:Nirwana
Auteur:Tommy Wieringa
Verschenen:2023
Uitgeverij:De Bezige Bij
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Oorlog
Op zoek naar je wortels
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Familie
Pagina's:480
Blurb:Twee kleinzonen moeten omgaan met het feit dat hun schatrijke opa een oorlogsmisdadiger was.
Eerste zin:Na jaren van onbruik wordt er in de zomer van 1990 bijna dagelijks gezwommen in het zwembad tussen de villa en de bosrand. De hittegolf die eind juli begon en tien dagen duurde is voorbij ; het is nog altijd erg warm.

Samenvatting

Tweelingbroers Hugo, kunstschilder, en Willem, de creatieve CEO van een groot scheepsbouwbedrijf, staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het verleden van hun opa, de grondlegger van het miljoenenbedrijf. Hoe moet je omgaan met het feit dat hij in de Tweede Wereldoorlog als SS ‘er vocht tegen de Russen?


Biografie auteur

Tommy Wieringa (*1967 Goor) bracht zijn vroege jeugd door op de Antillen. Toen het gezin naar Nederland verhuisde, kwam hij in Twente terecht. Hij studeerde geschiedenis in Groningen  en journalistiek in Utrecht. Daarna had hij allerlei baantjes tot hij doorbrak als schrijver, met ‘Joe Speedboot’ in 2005. Hij schreef hoorspelen, een filmscenario en journalistiek werk, maar zijn grote bekendheid dankt hij aan zijn romans; na ‘Joe Speedboot’ werd ook ‘Caesarion’ (2009) een groot succes, evenals ‘Dit zijn de namen’ (2012) en ‘De dood van Murat Idrissi’ (2017).  Zijn boeken verschillen onderling erg van toon en onderwerp.  Wieringa heeft een vrouw en twee dochters.

 


Tip:

Tommy Wieringa   ‘De heilige Rita’

Een man woont al zijn hele leven met zijn vader in een oude boerderij dichtbij de Duitse grens. Zijn weinig spectaculaire bestaan wordt opgeschud door de laffe overval op zijn vriend. Wraakzucht en angst strijden om voorrang.

 

Oek de Jong ‘Zwarte schuur’

Een succesvol kunstschilder wordt in een groot tijdschriftartikel geconfronteerd met zijn betrokkenheid bij een gruwelijk incident uit zijn jeugd.