Phoenix

   
Titel:Phoenix
Auteur:Bert Wagendorp
Verschenen:2022
Uitgeverij:Uitgeverij Pluim
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Liefde
Misdaad
Oorlog
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Berust op werkelijkheid
Pagina's:386
Blurb:De opmerkelijke herinneringen van een Nederlander die als kind in de negentiende eeuw naar Amerika emigreerde en daar carrière maakte.
Eerste zin:Herinneringen zijn schepen die opdoemen uit de mist, voor even haarscherp, waarna ze weer vervagen en je alleen nog hun contouren ziet, als ze al niet helemaal verdwijnen

Samenvatting

1847: de achtjarige Abel emigreert met ouders, broer en zus naar Amerika en overleeft daar als enige van het gezin een scheepsramp. Al jong besluit hij journalist te worden. In 1935 schrijft hij, bijna honderd jaar oud, zijn herinneringen op aan zijn opmerkelijke leven als topjournalist in de Verenigde Staten, in een roerige periode in de geschiedenis van dat land, de Burgeroorlog.


Biografie auteur

Bert Wagendorp (*1956 Groenlo)  studeerde Nederlands aan de Universiteit van Groningen en werkte als tekstschrijver in de reclame. Hij is journalist en columnist bij De Volkskrant, en romanschrijver. Hij debuteerde in 1995 met de roman ‘Proloog’ over de wereld van het wielrennen. Met zijn roman ‘Ventoux’ brak hij door bij het grote publiek. Het boek werd ook verfilmd. Dit boek is het eerste deel uit een trilogie, gebaseerd op waargebeurde feiten.


Tip:

Joke van leeuwen ‘De onervarenen’

Een groep straatarme Nederlanders wordt in de negentiende eeuw verleid om te emigreren naar Zuid-Amerika, waar hen, volgens de organisatoren van de reis, een schitterende toekomst wacht…

 

Martijn Neggers   ‘Spoetnik’

Een Amsterdamse leraar ‘emigreert’ naar Helmond en probeert daar een nieuw leven op te bouwen..