Regieaanwijzingen voor de liefde

   
Titel:Regieaanwijzingen voor de liefde
Auteur:Franca Treur
Verschenen:2019
Uitgeverij:Prometheus
Niveau:
Thema'sEenzaamheid
Humor
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Pagina's:207
Blurb:Een man heeft zijn baan opgezegd om samen met zijn vriendin een filmscenario te schrijven waarin twee mensen elkaar op het eind krijgen. Is zo’n ommezwaai in het leven wel een goed idee? Zij heeft er in ieder geval haar bedenkingen bij, omdat ‘het moment dat hun personages elkaar gaan krijgen, zomaar het moment kan worden dat zij elkaar verliezen.’
Eerste zin:In het verhaal waaraan Loek en Hanna werken moeten twee mensen elkaar krijgen.

Samenvatting

Geliefden Hanna en Loek besluiten samen een scenario voor een film te schrijven. Het moet een liefdesverhaal worden waarin de personages elkaar krijgen, maar dan niet op een clichématige manier. Gedurende het schrijfproces lijkt hun eigen relatie te gaan wankelen. De veilige binnenwereld van de huiskamer wordt allengs bedreigd door de rauwe buitenwereld waarin andere contacten de relatie onder druk zetten.  

In vijftig korte hoofdstukken en vijftig tekeningen wordt het moderne leven van een stelletje beschreven. Het eenvoudige taalgebruik en de beperkte omvang van het boek én de tekeningen maken het werk geschikt voor niveau 2-lezers. De ironie in de taal en de volwassen problematiek komen pas tot hun recht bij de wat oudere lezers.

 


Biografie auteur

Franca Treur (*1979 Meliskerke) groeide op in een ‘bevindelijk gereformeerd’ boerengezin in Meliskerke, Zeeland. Ze ging psychologie studeren in Leiden maar stapte over naar Nederlands en Literatuurwetenschap. Ze debuteerde als schrijfster in 2009 met ‘Dorsvloer vol confetti’, een boek dat erg aansloeg, en uiteindelijk ook verfilmd werd. Treur is naast schrijfster ook freelance journaliste. 

Olivia Ettema (*1962) illustreert voor onder meer NRC, Trouw  en De groene Amsterdammer.

 


Tip:

Franca Treur, ‘X & Y’

In de drukke, moderne wereld proberen gewone mensen, X&Y, indruk op elkaar te maken, iets netjes op te lossen of wanhopig hun hachje te redden. Ook dit boek bestaat uit korte psychologische verhalen waarin de eenzaamheid van de moderne mens wordt aangetoond.

 

Franca Treur, ‘Dorsvloer vol confetti’

Met dit debuut vestigde de auteur haar naam. Het gaat over een meisje dat in een strenggelovig gezin met alleen maar broers opgroeit en door niemand serieus genomen wordt.