't Hooge Nest

   
Titel:'t Hooge Nest
Auteur:Roxane van Iperen
Verschenen:2018
Uitgeverij:Lebowski Publishers
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Liefde
Oorlog
Ouders en Kinderen
Rebellie
Ziekte en dood
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:364
Blurb:Dit waargebeurde verhaal vertelt over twee Joodse zussen die in de Tweede Wereldoorlog een verzetsnetwerk opzetten, en een groot aantal mensen de mogelijkheid bieden om onder te duiken, om te ontsnappen aan de dood in het concentratiekamp.
Eerste zin:Dit verhaal begint met een lied. Hoewel het in 2017 zijn honderdste verjaardag vierde is het nog altijd een van de bekendste liedjes van Nederland, geliefd in alle lagen van de bevolking en vertolkt door stemmen uit iedere generatie: 'Mensch, durf te leven'.

Samenvatting

Janny Brilleslijper is al in de Spaanse Burgeroorlog, vanaf 1936, tegen het fascisme (in de persoon van generaal Franco) actief in het communistisch verzet, en zet dat voort, samen met haar zus Lien, als de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvallen. Ze creëren in een afgelegen villa in ’t Gooi een opvanghuis voor onderduikers en plegen op allerlei manieren verzet tegen de bezetters. Maar voortdurend is er de dreiging van ontdekking, van verraad. En ze hebben al snel door dat ze dan in een concentratiekamp terecht zullen komen, met een hoogst onzekere afloop. Dit verhaal is volledig gebaseerd op de werkelijkheid.


Biografie auteur

Roxane van Iperen (*1976) groeide op in Sint-Michielsgestel, is juriste en schrijfster: in 2016 verscheen haar debuutroman ‘Schuim der aarde’.  Ze is getrouwd en moeder van drie kinderen. Toen ze met haar gezin de bewoners werden van 't Hooge Nest, ontstond haar interesse in de geschiedenis van het huis, en kwam ze achter het levensverhaal van de zussen Brilleslijper.


Tip:

Alfred Birney  ‘De tolk van Java’

Indringende roman gebaseerd op de dagboeken van een Indische Nederlander die meevocht bij de ‘Politionele acties’, de oorlog van Nederland tegen de onafhankelijkheid van Indonesië.

 Jeroen Brouwers  ‘Bezonken rood’

 Een kind wordt met zijn moeder in een Japans concentratiekamp geplaatst in de Tweede Wereldoorlog en loopt daar, en daarna trauma’s op die zijn leven bepalen.