Tsjaikovskistraat 40

   
Titel:Tsjaikovskistraat 40
Auteur:Pieter Waterdrinker
Verschenen:2017
Uitgeverij:Nijgh & Van Ditmar
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
Liefde
Misdaad
Oorlog
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Berust op werkelijkheid
Pagina's:430
Blurb:Een meeslepend en soms schokkend verhaal van een Nederlandse schrijver in Rusland, over de bloedige jaren rond de Russische revolutie van een eeuw geleden, maar ook over de overeenkomsten tussen de huidige situatie in Rusland én in Europa en de aanloop naar die bloedige jaren destijds.
Eerste zin:Op een late oktoberochtend in het jaar 1988 vroeg een heerschap uit Leiden mij of ik in staat was een kleine zevenduizend bijbels af te leveren in Rusland. Hoe hij mij gevonden heeft, weet ik nog steeds niet.

Samenvatting

Pieter Waterdrinker beschrijft zijn, zacht uitgedrukt,  ietwat ongewone leven in Rusland en wat hij allemaal aan opmerkelijks en schokkends tegenkomt bij zijn voorbereidingen op het schrijven van een boek over de Russische revolutie van 1917.De parallellen met de huidige situatie rond Poetin, de problemen in Oekraïne, maar ook de ontwikkelingen in West-Europa krijg je te zien vanuit een heel ander perspectief dan normaal.  Tussendoor krijgen we zijn kijk op de Nederlandse literatuur, maken we kennis met enkele geraffineerde oplichters en zwendelaars, en krijg je te horen  wat (veel) mensen met veel te veel geld zich allemaal aan uitspattingen veroorloven. 

 


Biografie auteur

Pieter Waterdrinker (*1961) werd geboren als Pieter van der Sloot, maar nam later de naam van zijn moeder aan. Hij groeide op in een familiehotel in Zandvoort, studeerde Russisch, Frans en rechten aan de VU Amsterdam en woonde een tijdje op de Canarische Eilanden. Hij werkte als journalist voor DeTelegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. Sinds 1996 woont hij in Rusland, samen met zijn Russische vrouw Julia, een filologe en kookboekenschrijfster. In 1998 debuteerde hij als schrijver met ‘Danslessen’. Enkele van zijn boeken, fictie en non-fictie, zijn vertaald, en bekroond.

 


Tip:

Pieter Waterdrinker  ‘Poubelle’

Een indrukwekkende roman over schrijverschap maar vooral ook over de oorlog in Oekraïne, (de hoofdrolspeler gaat er bijna aan onderdoor! ) waarvoor Europa voor een groot deel verantwoordelijk is volgens de schrijver.

 Kader Abdolah   ‘Spijkerschrift’

 Het leven in van de gewone man in Iran, voor, tijdens en na de Revolutie van eind jaren zeventig van de vorige eeuw.