Vallen is als vliegen

   
Titel:Vallen is als vliegen
Auteur:Manon Uphoff
Verschenen:2019
Uitgeverij:Querido
Niveau:
Thema'sDe adolescent
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Berust op werkelijkheid
Pagina's:189
Blurb:Een schokkend, maar prachtig geschreven verhaal over de jeugd van de ik, schrijfster Manon Uphoff, met een vader die haar en haar zusjes jarenlang seksueel misbruikte.
Eerste zin:Lezer, Ik wilde dit verhaal niet vertellen. Lang heb ik me vastgehouden aan het idee van mijn miraculeuze ontsnapping, mijn 'quantum leap', hopend kalm en met controle in een wereld van fictie te kunnen bestaan.

Samenvatting

De tragische dood van haar oudste zus zet de ik, schrijfster Manon Uphoff, eindelijk aan tot het beschrijven van het opgroeien in het samengestelde gezin waar ze deel van uitmaakte, waar haar vader, een man die voor de buitenwereld uitermate geslaagd leek, zijn dochters en stiefdochters jarenlang misbruikte.


Biografie auteur

Manon Uphoff (*1962 Utrecht) groeide op in een samengesteld  gezin met in totaal dertien kinderen. Manon ging op haar zestiende van school af en op kamers wonen. Ze studeerde literatuurwetenschap. Ze debuteerde met de roman ‘Gemis’ in 1997 en schreef vooral korte verhalen. Haar werk werd een aantal malen genomineerd voor grote literaire prijzen. Ze is redacteur van het tijdschrift De Revisor.


Tip:

Manon Uphoff  ‘Koudvuur’

Min of meer autobiografische roman over opgroeien in een ingewikkeld gezin, geschreven vóórdat de schrijfster besloot naar buiten te komen met haar misbruikervaringen.

 

Kim van Kooten  ‘Lieveling’

 Een prachtig geschreven, afschuwelijk verhaal over kindermisbruik