Ventoux

   
Titel:Ventoux
Auteur:Bert Wagendorp
Verschenen:2013
Uitgeverij:Atlas
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Pagina's:285
Blurb:Een lid van een jeugdig vriendenclubje verongelukt bij de gezamenlijke wielertocht naar de top van de Mont Ventoux. Rondom die dood zitten nogal wat onduidelijkheden. Dertig jaar later gaan de anderen terug naar die berg, en wordt er duidelijk wat er destijds allemaal gebeurd is.
Eerste zin:De foto heeft jarenlang in een envelop gezeten, onder in een witte verhuisdoos. Op het bruine plakband waarmee ik die ergens halverwege de jaren tachtig heb gesloten, had ik "Diversen" geschreven.

Samenvatting

Een lid van een vriendengroepje, de jonge dichter Peter Seegers, verongelukt op de Mont Ventoux, die hij samen met zijn vrienden vier jongens en een meisje, op de racefiets heeft beklommen. Dertig jaar laten gaan de overgeblevenen terug naar de berg. Rondom die hernieuwde beklimming komen de verhoudingen binnen het groepje onder druk te staan. Er komen schokkende zaken aan het licht, geheimen rond Peter, maar ook aangename verrassingen. Duidelijk is dat de vriendschap tussen de vijf onverwoestbaar is.


Biografie auteur

Bert Wagendorp (* Groenlo 1956) studeerde Nederlands in Groningen. Hij werkte als tekstschrijver in de reclame en werd toen sportjournalist, eerst bij de Leeuwarder Courant, later bij De Volkskrant. In 1995 verscheen zijn roman De proloog. Met Ventoux brak hij door bij het grote publiek. Het boek wordt verfilmd. Wagendorp is medeoprichter en hoofdredacteur van het literaire wielertijdschrift De Muur.

 


Tip:

Wanda Bommer     Engel           

Ook een roman over een vriendengroepje, een band, met een meisje, waarin spanningen ontstaan.

Ronald Giphart       Ik omhels je met duizend armen

Ook een roman over een vriendengroepje, en de dood: in dit geval, de euthanasie van de moeder van de ik.