Wat stilte wil

   
Titel:Wat stilte wil
Auteur:Arthur Japin
Verschenen:2022
Uitgeverij:De Arbeiderspers
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Rebellie
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Berust op werkelijkheid
Pagina's:322
Blurb:De ambitie van een jonge vrouw om zangeres te worden, wordt - het is het einde van de negentiende eeuw - van alle kanten tegengewerkt.
Eerste zin:De geschiedenis van een vrouw. Hoe zij haar stem zocht, gedwongen werd om stil te zijn, maar hem uiteindelijk liet klinken.

Samenvatting

Anna Witsen, lid van een artistieke familie aan het einde van de negentiende eeuw, beschikt over een prachtige stem, en wil niets liever dan het concertpodium op. Maar een vrouw die optreedt, dat is ongehoord, onfatsoenlijk. Haar ambitie levert grote spanningen op in haar familie, al wordt ze gesteund door de vrienden van haar broer, de mannen die nu bekend staan als de Tachtigers: Willem Kloos, Jacques Perk, etc..


Biografie auteur

Arthur Japin (*1956 Haarlem)  had een moeilijke jeugd, met pesterijen en geweldplegingen. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Arthur 13 jaar oud was. Vluchten in fantasie was voor hem een noodzaak om te overleven. Hij volgde na de middelbare school een toneelopleiding in Londen, studeerde Nederlands in Amsterdam en ging toen naar de Kleinkunstacademie. Hij speelde toneel en was in tv-soaps te zien. In 1996 debuteerde hij als schrijver. Voor zijn roman ‘Een schitterend gebrek’ kreeg hij in 2004 de Libris Literatuurprijs. Veel van zijn boeken hebben een autobiografische of historische kern.

Japin woont samen met de Amerikaanse schrijver Benjamin Moser en zijn uitgever Lex Jansen: ze hebben een relatie met z’n drieën.

 


Tip:

Arthur Japin ‘Mrs. Degas’

De beroemde Franse schilder Degas, oud en blind geworden, moet verhuizen en krijgt daarbij hulp van een jonge vrouw, met een geheime agenda....

 

Frederik van Eeden ‘Van de koele meren des doods’

Het klassiek geworden verhaal van een jonge vrouw die door seksuele frustraties in grote problemen komt.