Wees onzichtbaar

   
Titel:Wees onzichtbaar
Auteur:Murat Isik
Verschenen:2017
Uitgeverij:Ambo-Anthos
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Ouders en Kinderen
Rebellie
School
Familie
Berust op werkelijkheid
Pagina's:597
Blurb:Een jongen van vijf wordt in de Bijlmermeer herenigd met zijn Turkse vader; die heerst als een despoot over vrouw en kinderen, maar langzaam durven die de machtsstrijd aan met hun gewelddadige overheerser.
Eerste zin:In de tijd dat de eerste springers te pletter vielen van onze flat, begon mij vader aan zijn nachtelijke pleziertochten door Amsterdam.

Samenvatting

Metin is vijf als hij met zijn moeder en zus naar Nederland komt, en herenigd wordt met zijn vooruit gereisde vader. Die oefent een waar schrikbewind uit over zijn vrouw en kinderen, is voortdurend alleen bezorgd om zijn eigen welzijn. De moeder en de kinderen doen alles om zijn agressie binnen de perken te houden. Maar als de kinderen groter worden en de moeder iets meer zelfvertrouwen krijgt, ontbrandt er een machtsstrijd, in een Bijlmer waar de woonsituatie er sowieso al niet op vooruitgaat. Het is geen omgeving voor tere zielen….


Biografie auteur

Murat I┼čik (*1977 Izmir Turkije) is een Nederlands schrijver van Zaza-Turkse afkomst. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Amsterdam en aan San Francisco State University. Hij debuteerde met korte verhalen in 2007, zijn eerste roman is van 2012, ‘Verloren grond’. Dit is zijn tweede roman.

 


Tip:

Alex Boogers   ‘Alleen met de goden’

Roman over de moeilijke jeugd van een jongen, een ongewenst kind uit een achterstandswijk in Rotterdam, die letterlijk moet knokken om iets te bereiken,

 Mano Bouzamour   ‘De belofte van Pisa’

 Roman over een Marokkaanse jongen die zijn criminele broer belooft om voor zichzelf een betere toekomst te realiseren.